Bajgle tureckie, nie smakują
jak krakowskie obwarzanki, ale nie ujmuję im to smaku w żadnym procencie.
Są genialne, świeżutkie
najlepsze- wyjęte prosto z pieca chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Bez
żadnych dodatków pyszne, z dodatkiem masła jeszcze lepsze, ale gdy dodacie plasterek
szynki- macie niebo w gębie ! Ja nie jem pieczywa, ale tym preclom nie mogłam
się oprzeć :)
Składniki (10 - 12 sztuk):
- 650 g mąki pszennej
- 250 g letniej wody
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
- 30 g ((2 łyżki) cukru
- 1 łyżeczka soli
- 24 g drożdży świeżych
Jak zrobić?
- Na początku robimy rozczyn, następnie dodajemy resztę składników, a na końcu oliwę.
- Ciasto powinno być miękkie i elastyczne- już wyrobione wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłym miejscu.
- Po 1,5 h leżakowania, ciasto krótko wyrabiamy.
- Następnie odkrawamy po kawałku, każdy rolujemy, pleciemy w świderki i łączymy końce, aby powstał nam okrągły precel.
- Gotowe bajgle odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i czekamy 30 minut, żeby trochę podrosły.
- Po tym czasie, bajgle smarujemy miksturą (1/3 szklanka wody i łyżeczka melasy lub miodu) i opcjonalnie możemy posypać sezamem, makiem bądź solą morską.
- Blachę wkładamy do piekarnika:
- Temperatura 200 stopni
Musisz nam takie zrobić do Zakopca!!
OdpowiedzUsuńhaha myślałam o tym, zastanawiam się czy zasługujecie :P
UsuńJak zrobisz to ja wezmę ze soba kawitację, deal? :D
Usuńdeal deal !!! Właśnie miałam Ci o niej mówić :D Weź koniecznie :*
UsuńA ja jadłam w Turcji prawdziwe i oryginalne! Mega są :D Twoje też całkiem niczego sobie się zapowiadają ;P
OdpowiedzUsuńNo to muszę je zrobić, to porównasz z oryginalnymi :)
UsuńTakie pyszne <3
OdpowiedzUsuń