czwartek, 6 lutego 2014

Simit



Bajgle tureckie, nie smakują jak krakowskie obwarzanki, ale nie ujmuję im to smaku w żadnym procencie.
Są genialne, świeżutkie najlepsze- wyjęte prosto z pieca chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Bez żadnych dodatków pyszne, z dodatkiem masła jeszcze lepsze, ale gdy dodacie plasterek szynki- macie niebo w gębie ! Ja nie jem pieczywa, ale tym preclom nie mogłam się oprzeć :)


       Składniki (10 - 12 sztuk):
  • 650 g mąki pszennej
  • 250 g letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • 30 g ((2 łyżki) cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 24 g drożdży świeżych

Jak zrobić?

  • Na początku robimy rozczyn, następnie dodajemy resztę składników, a na końcu oliwę. 
  • Ciasto powinno być miękkie i elastyczne- już wyrobione wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłym miejscu.
  • Po 1,5 h leżakowania, ciasto krótko wyrabiamy.
  • Następnie odkrawamy po kawałku, każdy rolujemy, pleciemy w świderki i łączymy końce, aby powstał nam okrągły precel.
  • Gotowe bajgle odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i czekamy 30 minut, żeby trochę podrosły.
  • Po tym czasie, bajgle smarujemy miksturą (1/3 szklanka wody i łyżeczka melasy lub miodu) i opcjonalnie możemy posypać sezamem, makiem bądź solą morską.
  • Blachę wkładamy do piekarnika:
                                          - Czas ok. 15 minut* (do suchego patyczka i zarumienienia bajgli)
                                            - Temperatura 200 stopni

* pamiętajmy że każdy piekarnik jest inny i czas również może się różnić od podanego w przepisie- dlatego zawsze kontrolujcie swoje wypieki, żeby się nie spaliły, bądź nie były surowe

Kaloryczność jednego bajgla to około 220 kalorii

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki









Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Musisz nam takie zrobić do Zakopca!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha myślałam o tym, zastanawiam się czy zasługujecie :P

      Usuń
    2. Jak zrobisz to ja wezmę ze soba kawitację, deal? :D

      Usuń
    3. deal deal !!! Właśnie miałam Ci o niej mówić :D Weź koniecznie :*

      Usuń
  2. A ja jadłam w Turcji prawdziwe i oryginalne! Mega są :D Twoje też całkiem niczego sobie się zapowiadają ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to muszę je zrobić, to porównasz z oryginalnymi :)

      Usuń
  3. Takie pyszne <3

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy