piątek, 7 lutego 2014

Best PIZZA ever !



Pizza.
Od wielu lat starałam znaleźć przepis na idealne ciasto by choć trochę przypominało to z pizzerii. I w końcu po wypróbowaniu mnóstwa przepisów, znalazłam ten najlepszy.
Oczywiście, żeby pizza była identyczna jak w pizzerii potrzebny byłby nam prawdziwy piec, ale zawsze można się wspomóc kamieniem do pizzy, który możemy znaleźć na allegro.
Ja jeszcze nie zakupiłam tego cuda (naprawdę wtedy ciasto w 99,9% wychodzi jak z pizzeri), choć powoli się przymierzam do tego zakupu- pamiętajcie jednak gdybyście chcieli zaopatrzyć się w taki kamień, to powinien być on wykonany z GRANITU a nie z szamotu, który jest mniej trwały i częściej ulega uszkodzeniom i pęknięciom.
Ale wracając do idealnego ciasta. Niestety diabeł tkwi w szczegółach i musimy włożyć dużo serca, żeby ciasto faktycznie wyszło nam perfecto :)
  • Pamiętajmy żeby dobrze wyrobić i napowietrzyć ciasto.
  • Leżakowanie w ciepłym miejscu min. 3 h i im dłużej tym lepiej.
  • Następnie ponowne krótkie wyrabianie i odstawienie do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po II, krótkim czasie leżakowania nasze ciasto jest gotowe do przybrania formy „placka” pizzowego.
  • Broń Boże nie wałkujcie ciasta wałkiem, to dla pizzy profanacja.
  • Rozprowadzamy ręcznie i jest to naprawdę bardzo proste - > Ręczne rozprowadzanie ciasta
  • Żeby dobrze rozprowadzić ciasto i łatwo się ślizgało na blacie, podsypywane jest ono dużą ilością semoliny, ale ja zastępują ją kaszą manną lub mąką krupczatką.
  • Później dobry sos pomidorowy- tylko nie keczup to II profanacja dla naszej pizzy.
  • Na końcu pieczenie- pizza nie powinna być w piecu dłużej niż 10 minut po tym czasie spód i boczki będą twarde i mało smaczne :( Temperatura jak najwyższa, min. 250 stopni.

Składniki (ciasto- 2 pizze średnica ok. 37 cm)
  • 550 g mąki typ OO
  • 40 g drożdży świeżych
  • 250 ml wody ciepłej
  • 50 g oliwy
  • 30 g soli
  • 1 łyżka cukru 

Jak zrobić?
  • Do garnka dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę, oliwę i mieszamy trzepaczką.
  • Następnie w partiach dodajemy mąkę, mieszając cały czas. 
  • Gdy ciasto jest dosyć gęste zaczynamy wyrabiać ręcznie, do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odchodzące od palców.
  • Ciastu nadajemy kształt kuli, wkładamy do garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- najlepiej na 3 godziny.

  • Po leżakowaniu wyrabiamy ponownie nasze ciasto dzieląc je na pół, nadajemy okrągły kształt i odstawiamy pod ściereczkę  na 30 minut.

  • Po tym czasie rozprowadzamy ciasto ręcznie!
  • Przenosimy je na blachę wysmarowaną  oliwą
  • Uformowane ciasto smarujemy naszym sosem pomidorowym następnie dodajemy ser i takie składniki jakie sami lubicie :)
  • Jeśli lubicie pieczarki to najlepiej, żeby były one cieniutkie jak papier- bardzo łatwo to zrobić ścierając je na tarce na takiej powierzchni.



Składniki (sos pomidorowy na 2 pizze)
  •  300 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Chilli
  • 1 łyżka cukru
  • oregano

Jak zrobić?
  •  W garnuszku o wysokich ściankach (wysokie z racji tego, że gotujący sos pomidorowy strasznie bulgocze i pryska na wszystkie strony świata) na oliwie podsmażamy lekko czosnek (poszatkowany bądź wyciśnięty z wyciskarki do czosnku).
  • Dodajemy przecier, chilli, cukier, sól, oregano i wszystko mieszamy.
  • Czekamy aż zacznie się gotować i gotujemy 3 minuty na małym ogniu.














Mam nadzieję, że Wasza pizza będzie tak samo pyszna jak moja :)


1 komentarz:

Obserwatorzy