Pizza.
Od wielu lat starałam
znaleźć przepis na idealne ciasto by choć trochę przypominało to z
pizzerii. I w końcu po wypróbowaniu mnóstwa przepisów, znalazłam ten najlepszy.
Oczywiście, żeby pizza
była identyczna jak w pizzerii potrzebny byłby nam prawdziwy piec, ale zawsze
można się wspomóc kamieniem do pizzy, który możemy znaleźć na allegro.
Ja jeszcze nie zakupiłam
tego cuda (naprawdę wtedy ciasto w 99,9% wychodzi jak z pizzeri), choć powoli
się przymierzam do tego zakupu- pamiętajcie jednak gdybyście chcieli zaopatrzyć
się w taki kamień, to powinien być on wykonany z GRANITU a nie z szamotu, który
jest mniej trwały i częściej ulega uszkodzeniom i pęknięciom.
Ale wracając do idealnego
ciasta. Niestety diabeł tkwi w szczegółach i musimy włożyć dużo serca, żeby
ciasto faktycznie wyszło nam perfecto :)
- Pamiętajmy żeby dobrze wyrobić i napowietrzyć ciasto.
- Leżakowanie w ciepłym miejscu min. 3 h i im dłużej tym lepiej.
- Następnie ponowne krótkie wyrabianie i odstawienie do lekkiego wyrośnięcia.
- Po II, krótkim czasie leżakowania nasze ciasto jest gotowe do przybrania formy „placka” pizzowego.
- Broń Boże nie wałkujcie ciasta wałkiem, to dla pizzy profanacja.
- Rozprowadzamy ręcznie i jest to naprawdę bardzo proste - > Ręczne rozprowadzanie ciasta
- Żeby dobrze rozprowadzić ciasto i łatwo się ślizgało na blacie, podsypywane jest ono dużą ilością semoliny, ale ja zastępują ją kaszą manną lub mąką krupczatką.
- Później dobry sos pomidorowy- tylko nie keczup to II profanacja dla naszej pizzy.
- Na końcu pieczenie- pizza nie powinna być w piecu dłużej niż 10 minut po tym czasie spód i boczki będą twarde i mało smaczne :( Temperatura jak najwyższa, min. 250 stopni.
Składniki (ciasto- 2 pizze
średnica ok. 37 cm)
- 550 g mąki typ OO
- 40 g drożdży świeżych
- 250 ml wody ciepłej
- 50 g oliwy
- 30 g soli
- 1 łyżka cukru
Jak zrobić?
- Do garnka dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę, oliwę i mieszamy trzepaczką.
- Następnie w partiach dodajemy mąkę, mieszając cały czas.
- Gdy ciasto jest dosyć gęste zaczynamy wyrabiać ręcznie, do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odchodzące od palców.
- Ciastu nadajemy kształt kuli, wkładamy do garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- najlepiej na 3 godziny.
- Po leżakowaniu wyrabiamy ponownie nasze ciasto dzieląc je na pół, nadajemy okrągły kształt i odstawiamy pod ściereczkę na 30 minut.
- Po tym czasie rozprowadzamy ciasto ręcznie!
- Przenosimy je na blachę wysmarowaną oliwą
- Uformowane ciasto smarujemy naszym sosem pomidorowym następnie dodajemy ser i takie składniki jakie sami lubicie :)
- Jeśli lubicie pieczarki to najlepiej, żeby były one cieniutkie jak papier- bardzo łatwo to zrobić ścierając je na tarce na takiej powierzchni.
Składniki (sos pomidorowy
na 2 pizze)
- 300 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Chilli
- 1 łyżka cukru
- oregano
Jak zrobić?
- W garnuszku o wysokich ściankach (wysokie z racji tego, że gotujący sos pomidorowy strasznie bulgocze i pryska na wszystkie strony świata) na oliwie podsmażamy lekko czosnek (poszatkowany bądź wyciśnięty z wyciskarki do czosnku).
- Dodajemy przecier, chilli, cukier, sól, oregano i wszystko mieszamy.
- Czekamy aż zacznie się gotować i gotujemy 3 minuty na małym ogniu.
Mam nadzieję, że Wasza
pizza będzie tak samo pyszna jak moja :)
Jejku jak ona cudnie wygląda <3
OdpowiedzUsuń