Nie ma nic
lepszego od kruchych, maślanych herbatników, które idealnie pasują do
popołudniowej kawy albo herbaty :)
Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze zamaczam
herbatniki w swoim gorącym napoju, wtedy ciastko nabiera zupełnie nowego
smaku i rozpływa się w ustach...
Najlepszą cechą tych herbatników jest banalne i szybkie ich wykonanie.
Składniki ( ok 24 ciastka)
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 łyżka wody
Jak zrobić?
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekane zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, jajko i szczyptę soli.
- Zagnieść ciasto dodając łyżkę wody.
- Zagniecione ciasto zawijam w folie spożywcza i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykroić ciasteczka (mogą być różne kształty, u mnie kółeczka) i na brzegach na około patyczkiem zrobić dziurki.
- Wykrojone ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Piecyk:
-temperatura 180 stopni
-czas ok. 10 minut ( do zezłocenia)
- Ciastka po wyjęciu z piekarnika możemy posypać zmielony cukier z cynamonem, bądź cukrem pudrem.
- Studzimy na kratce.
Kaloryczność jednego ciastka to 60 kalorii.
Akurat nie mam nic słodkiego do pochrupania w domu a ty mi tu z ciasteczkami...
OdpowiedzUsuńZawsze możesz sobie upiec :) Zajmie Ci to niecałą godzinke
UsuńAle ładne zdjęcia :) a ciacha pychotki- to wiadomka ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi ciastkami :>
OdpowiedzUsuńhaha czemu ? :P
Usuń