czwartek, 27 lutego 2014

Doughnut




Matko te pączki to  istne niebo i piekło (zarazem) w gębie! Czemu niebo ? Bo są piekielnie pyszne, a piekło ? Bo są niebiańsko kaloryczne :P

Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, nie trzeba go męczyć 5 godzin żeby w końcu się odkleiło od naszych paluchów...
Są szybkie i łatwe w wykonaniu.

I nie będę powtarzać, że smakują obłędnie- zwłaszcza z tym bielusieńkim lukrem mmm....


Składniki ( 22, 23 sztuki)

rozczyn
  • 60 g drożdży
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka

ciasto
  • cały rozczyn
  • 400 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 60 g cukru
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki, letniej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 150 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 kieliszek spirytusu/octu spirytusowego


Ponad to
  • marmolada/konfitura różana lub wieloowocowa do nadziania


Lukier* (wszystkie składniki mieszamy do połączenia)
  • 300 g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek śmietanki 30 %


*Lukier jest bardzo biały, jego gęstość można regulować przez dodanie większej ilości soku 
(musimy liczyć się z tym że im więcej soku tym lukier co raz bardziej kwaśny) lub śmietanki.

Jak zrobić?
  • Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać mąkę i cukier(rozczyn).
  • Odstawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel i dodać do rozczynu.
  • Dodać mąkę, letnią śmietankę, cukier waniliowy, wymieszać.
  • Na koniec dodać roztopione masło i spirytus.
  • Wyrobić gładkie, lśniące ciasto - powinno odstawać od miski (wyrabianie powinno trwać około 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
  • Po tym czasie lekko rozwałkować i wykrajać szklanka o dużej średnicy nasze pączki.
  • Odkładać na blachę lub stolnicę wysypaną mąką.
  • Odstawić do napuszenia - na 30-40 minut.
  • Po tym czasie smażyć w oleju nagrzanym do 170 stopni.
  • Pilnować żeby pączki za bardzo się nie spaliły, ale równocześnie upewnić się, że nie są surowe w środku (łatwo to sprawdzić patyczkiem do pieczenia, w trakcie smażenia uważając by się nie oparzyć wbijamy do środka patyczek i wyjmując sprawdzamy czy jest suchy :))
  • Upieczone pączki odsączyć na ręczniku papierowym, maczać w lukrze.


Kaloryczność? Oj nie będę w tłusty czwartek mówić o kaloriach, dzisiaj o nich zapominamy ! :)

Smacznego !!!










Wspominałam Wam już, że są obłędne? Tak są!

A ile Wy dzisiaj wszamaliście ? :> Przyznajcie się?


2 komentarze:

Obserwatorzy