Biała Pavlova!
Można powiedzieć, że
królowa tortów i beza nad bezami!
Krucha z zewnątrz, z miękką pianką od środka.
Jest lekka i puszysta, a
różni się od zwykłej bezy, tym że nie jest tak słodka i mdła...
W dodatku pięknie się prezentuje.
Mnie osobiście najbardziej
smakuje wariant z truskawkami
(ale tylko w sezonie, umówmy się te ogromne poza sezonem nabite nie wiadomo czym są okropne..), ale można ją podawać na różne sposoby :)
(ale tylko w sezonie, umówmy się te ogromne poza sezonem nabite nie wiadomo czym są okropne..), ale można ją podawać na różne sposoby :)
Składniki:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny)
- 500 ml śmietany kremówki
- świeże owoce sezonowe (lub w zimie te z puszki)
Jak zrobić?
- Białka ubić na sztywno.
- Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas.
- Na sam koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu.
- Zmiksować.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.
- Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy.
- Wyłożyć na niego masę białkową.
- Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC.
- Piec 1,5 godziny.
- Studzić w uchylonym piekarniku.
- Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier.
- Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru).
- Udekorować owocami.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki
Tutaj inne warianty:
Ja zakochałam się w niej
od pierwszego skosztowania.
Też pokochałam ją od pierwszego kęsa ;)
OdpowiedzUsuńZrobię! Wygląda na szybkie ciasto :-DD
OdpowiedzUsuńUważaj tylko żeby beza się nie przypiekła :) powodzonka:*
UsuńMusisz mnie chyba kiedyś nauczyć ją robiź na żywo, bo raz mi nie wyszła is się zraziłam :P
OdpowiedzUsuńNaucze ;)
Usuń