Tatar, nie którzy gdy słyszą tę nazwę wzdrygają się
mówiąc: surowe mięso, surowe żółtko – bleee!
Ja (na szczęście) nie należę
do tych osób, w związku z tym, że naprawdę jestem wszystkożerna (hmm jak świnia
:)) tatara bardzo lubię, odpowiednio przygotowany jest pyszny!
Dzisiaj przepis na tą
surowiznę.
Kto się jeszcze nie
przekonał, to szczerze namawiam.
Składniki (1 porcja):
- 150- 200 g świeżej wołowiny, 3 krotnie mielonej
- 1 żółtko
- ½ średniej cebuli
- 1 średni ogórek kiszony
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- Pieprz
- Sól
Jak zrobić?
- Drobno kroimy ogórka i cebulę.
- Mięso układamy w okrąg z zagłębieniem na żółtko.
- Z boku dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i ogórek, łyżkę musztardy i olej.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Później wszystko razem mieszamy.
- Podawać z ciemnym lub jasnym pieczywem (najlepiej bułka ciabata)
- Tatar idealnie skomponuje się z czerwonym, wytrawnym winem .
Kaloryczność jednej porcji
to ok 500 kalorii.
Myślałam, że wyleczyłaś się z tatara :P
OdpowiedzUsuńz tego ? Nigdy :P
Usuń