wtorek, 4 marca 2014

Tartar steak




Tatar,  nie którzy gdy słyszą tę nazwę wzdrygają się mówiąc: surowe mięso, surowe żółtko – bleee!

Ja (na szczęście) nie należę do tych osób, w związku z tym, że naprawdę jestem wszystkożerna (hmm jak świnia :)) tatara bardzo lubię, odpowiednio przygotowany jest pyszny!

Dzisiaj przepis na tą surowiznę.

Kto się jeszcze nie przekonał, to szczerze namawiam.

Składniki (1 porcja):
  • 150- 200 g świeżej wołowiny, 3 krotnie mielonej
  • 1 żółtko
  • ½ średniej cebuli
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • Pieprz
  • Sól


Jak zrobić?
  •  Drobno kroimy ogórka i cebulę.
  • Mięso układamy w okrąg z zagłębieniem na żółtko.
  • Z boku dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i ogórek, łyżkę musztardy i olej.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Później wszystko razem mieszamy.
  • Podawać z ciemnym lub jasnym pieczywem (najlepiej bułka ciabata)
  • Tatar idealnie skomponuje się z czerwonym, wytrawnym winem .


Kaloryczność jednej porcji to ok 500 kalorii.







2 komentarze:

Obserwatorzy