Sałatka* to szybki, prosty i zdrowy sposób na obiad.
Tak naprawdę można zrobić ją z jakichkolwiek
składników, kombinując z dodatkami- jednak to sos zwieńczy nasze dzieło !
Sałatka
(porcja
dla jednej osoby)
- 100 g kapusty pekińskiej
- ½ Pomidora
- Ogórek szklarniowy 6 cienkich plasterków
- 6 czarnych oliwek
- 4 cienkie paski papryki
- 2 łyżki kukurydzy
- 6 kostek sera fety (mój to favita, w żółtym opakowaniu)
- Koperek (użyłam suszonego- najlepszy oczywiście świeży)
Sos winegret Miodowo- Musztardowy (porcja dla trzech osób)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu
- 3 łyżeczki musztardy (moja to musztarda krem z gorczycy z miodem)
- 1,5 łyżeczki miodu
- Sól i pieprz wg uznania
- Poszatkowana pietruszka (najlepiej świeża)
Jak
zrobić sos?
Wszystko razem dobrze mieszamy, aby wyszła jednolita
konsystencja (bez oddzielonej oliwy).
Następnie odstawiamy do lodówki (przynajmniej na 30 minut).
Następnie odstawiamy do lodówki (przynajmniej na 30 minut).
Później pozostaje nam tylko zaserwowanie naszej sałatki.
Bon
appetit!
*Kaloryczność sałatki dla jednej porcji to 300 kalorii.
Lubię takie sałatki :> choć nie przepadam za smakiem musztardy ;-)
OdpowiedzUsuńmniam ! zrobie
OdpowiedzUsuńmusisz jeszcze koniecznie wstwic ikonke - dołącz do obserwujących :)
OdpowiedzUsuńPysznie, ale ja żeby się najeść musiałabym zjeść 2 porcje ;D
OdpowiedzUsuńFeta i czarne oliwki <3
Dzięki Fecie byłabyś syta :*
UsuńHaha to samo pomyślałam! chyba 4 papryki, a nie 4 paski papryki :D W ogóle mi tu burczy w brzuchu a ty mi tu z takimi sałatkami jak z reklamy..
Usuń