Jak pomyśle o tych
placuszkach od razu przypomina mi się bajka z Kaczorem Donaldem, który smażył
ich wielkie stosy :) Ciekła mi ślinka przed telewizorem, ale zawsze
zastanawiałam się jak to jest możliwe, że on pochłania takie ilości Pancakes’ów
?!
Wierzcie mi jest to
możliwe, zwłaszcza w połączeniu z syropem klonowym.
Puszyste i mięciutkie,
idealne od razu po zdjęciu z patelni- rozpływają się w ustach!
A najlepsze jest to, że
można je zjeść o każdej porze- na śniadanie, obiad i kolacje.
Składniki (ok 20 sztuk, średnica 11 cm)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Jak zrobić?
- Wszystko razem mieszamy- najlepiej i najszybciej mikserem. Ciasto powinno być gęste jak śmietana.
- Pancakes’y smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni (teflonowej), do uzyskania złoto- bursztynowego koloru z jednej i drugiej strony.
- Najlepiej smakują z syropem klonowym, jednak śmiało można go zastąpić miodem- choć wtedy smak jest zupełnie inny :)
Kaloryczność jednego placuszka bez dodatków ok. 60 kalorii
Hahah Kaczor Donald miażdży :D
OdpowiedzUsuńI czemu ubrudziłaś blat! Mama będzie krzyczała :P
A pankejki są pycha!
Ej! nie ubrudziłam blatu, to podstawka ;) Pycha, pycha szkoda, że nie można skończyć na jednym <3
UsuńHeh lubię je robić mojemu P na śniadanie jak nie ma nic ciekawego w lodówce ;) A skąd syrop, bo własnie chętnie bym spróbowała? :)
OdpowiedzUsuńSwój kupiłam w M1 ale był drogi ... W Kerfie znajdziesz tańsze :)
UsuńM1= Real :P
Usuń