Oryginalne ptasie mleczko-
nie lubię.
Domowe ptasie mleczko-
uwielbiam.
Dziś szybki i prosty
sposób na lekki deser*.
Składniki ( dla 4 osób)
- 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 500 ml wrzątku
- 2 galaretki
- 4 wysokie szklanki o pojemności 250 ml (mogą być mniejszej pojemności, wtedy wyjdzie nam więcej ptasich mleczek)
Jak zrobić?
- Do naczynia wlewamy 250 ml wrzącej wody i wsypujemy galaretkę- mieszamy wszystko razem, do rozpuszczenia.
- Czekamy aż „galaretka” wystygnie, od czasu do czasu mieszamy.
- Następnie do rozpuszczonej galaretki wlewamy 175 g mleka skondensowanego i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania piany.
- Do przygotowanych wcześniej szklanek, do połowy wlewamy ptasie mleczko i wkładamy do lodówki na min. 1h.
- Po tym czasie robimy dokładnie to samo z druga galaretką i zalewamy wcześniejszą warstwę ptasiego mleczka i również wkładamy do lodówki (min 1 h).
Przed zaserwowaniem
naszego deseru dekorujemy szklankę w następujący sposób:
Wlewamy sok malinowy lub sok z cytryny na talerzyk i zanurzamy w nim naszą szklankę.
Na drugi talerzyk
wsypujemy cukier i zanurzoną wcześniej szklankę w soku, zanurzamy w cukrze i gotowe
:)
Naturalnie taki sposób
dekoracji możemy również wykorzystać przy serwowaniu drinków i napoi.
Bardzo często robię to ptasie mleczko ;-D na wierzch daję jeszcze trochę owoców i galaretkę ;-)
OdpowiedzUsuńTeż fajnie, ale właśnie nie przepadam za galaretką chyba, że jest w niej dużo owoców :))
UsuńOoo również przepadam za tym ptasim mleczkiem :) jest takie leciutkie i pyszne ! ;)
OdpowiedzUsuńSzklaneczki ślicznie przystroiłaś ;D
hahah serio ? :D Jak je robiłam to myślałam o Tobie i Liceum jak kiedyś Wam przyniosłam a Ty " Nie przepadam za takim" hahaha Jednak smaki się zmieniają :)
Usuń