Uzależniają.
Pysznie
smakują.
Jesz
jedną a już myślisz o drugiej?
Takie
są Plecione Bułeczki Czosnkowe!*
Składniki
(ok. 20 bułeczek)
- 650 g mąki pszennej luksusowej (PPZ Kraków- fioletowe opakowanie)
- 50 g oliwy z oliwek
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g soli
- 4 duże ząbki czosnku ( gdy ktoś nie lubi czosnku zawsze może zrobić bez)
Jak
zrobić?
I
Rozpuszczamy
drożdże w wodzie z cukrem, oliwą i solą.
Czosnek
rozdrabniamy dzięki wyciskarce do czosnku (jeśli nie mamy takiego, czosnek szatkujemy
nożem na drobno) i wrzucamy do „mikstury drożdżowej”.
Następnie
partiami dodajemy mąkę- na początku mieszamy trzepaczką, gdy ciasto będzie
już gęste wyrabiamy ręcznie (ciasto powinno być zbite i gładkie, ale nie twarde).
Po
wyrobieniu, ciasto odkładamy (najlepiej 2, 3 do 6 godzin) do miski i
przykrywamy ściereczką- czekamy aż wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość
przynajmniej dwa razy).
Pamiętajmy,
że drożdże lubią ciepło, więc ciasto powinno leżakować w pomieszczeniu, gdzie są zamknięte okna i nie ma przeciągów!
II
Gdy
ciasto już wyrosło, wyrabiamy je krótko, nadając mu podłużną formę i dzielimy
je nożem na paski.
Później
każdy z pasków dzielimy jeszcze na pół- każdy rolujemy na długość ok. 30 cm i
pleciemy w świderki.
III
Gdy
już wszystkie plecionki mamy przygotowane, blachę wykładamy papierem do
pieczenia i układamy na niej nasz czosnkowy przysmak
( w 2 cm odstępach- ciasto rośnie!) i każdy smarujemy oliwą.
( w 2 cm odstępach- ciasto rośnie!) i każdy smarujemy oliwą.
Opcjonalnie,
przed włożeniem plecionki do pieca, można posypać ją żółtym serem (startym na
dużych oczkach).
IV
Piecyk
- Temperatura: 240 stopni
- Czas: 15 minut do tzw. suchego patyka
Gotowe
bułeczki powinny być zarumienione na
złoto, można je podawać z dipami, ale dla mnie najlepsze bez żadnych ulepszaczy : )
Będziesz mi to robić każdego wieczora?!
OdpowiedzUsuńnie wiem czy tego wieczora zrobie Ci smaka ? :P
UsuńZrobiłam się głodna... ;-D
OdpowiedzUsuń