czwartek, 16 stycznia 2014

Bread Roll Garlic




Uzależniają.
Pysznie smakują.
Jesz jedną a już myślisz o drugiej?
Takie są Plecione Bułeczki Czosnkowe!*

Składniki (ok. 20 bułeczek)

  • 650 g mąki pszennej luksusowej  (PPZ Kraków- fioletowe opakowanie)
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g soli
  • 4 duże ząbki czosnku ( gdy ktoś nie lubi czosnku zawsze może zrobić bez)


Jak zrobić?

I
Rozpuszczamy drożdże w wodzie z cukrem, oliwą i solą.
Czosnek rozdrabniamy dzięki wyciskarce do czosnku (jeśli nie mamy takiego, czosnek szatkujemy nożem na drobno) i wrzucamy do „mikstury drożdżowej”.
Następnie partiami dodajemy mąkę- na początku mieszamy trzepaczką, gdy ciasto będzie już gęste wyrabiamy ręcznie (ciasto powinno być zbite i gładkie, ale nie twarde).
Po wyrobieniu, ciasto odkładamy (najlepiej 2, 3 do 6 godzin) do miski i przykrywamy ściereczką- czekamy aż wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość przynajmniej dwa razy).
Pamiętajmy, że drożdże lubią ciepło, więc ciasto powinno leżakować w pomieszczeniu,  gdzie są zamknięte okna i nie ma przeciągów!

II
Gdy ciasto już wyrosło, wyrabiamy je krótko, nadając mu podłużną formę i dzielimy je nożem na paski.
Później każdy z pasków dzielimy jeszcze na pół- każdy rolujemy na długość ok. 30 cm i pleciemy w świderki.


III
Gdy już wszystkie plecionki mamy przygotowane, blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasz czosnkowy przysmak 
( w 2 cm odstępach- ciasto rośnie!) i każdy smarujemy oliwą.
Opcjonalnie, przed włożeniem plecionki do pieca, można posypać ją żółtym serem (startym na dużych oczkach).

IV
Piecyk
  • Temperatura: 240 stopni
  • Czas: 15 minut do tzw. suchego patyka
Gotowe  bułeczki powinny być zarumienione na złoto, można je podawać z dipami, ale dla mnie najlepsze bez żadnych ulepszaczy : )

*Kaloryczność 1 bułeczki to ok. 150 kalorii




3 komentarze:

Obserwatorzy