środa, 19 lutego 2014

Breakfast



Chyba już każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i bez niego ani rusz z domu...
Jak głosi stare przysłowie: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel sie z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”- bardzo trafne powiedzonko, jedynie z tą kolacją bym polemizowała i tylko w 2/3 oddałabym „wrogowi” :)
Nasze śniadanie powinno składać się z super energetycznych składników, które dadzą nam power'a na cały dzień. 
Jednak idealny, pierwszy posiłek to taki, który oprócz kopa energii dostarczy nam dużo błonnika. 
Nie martwcie się, zdrowe śniadanie też może być smaczne i nie musi przypominać paszy dla koni.

Dzisiaj śniadaniowe inspiracje, a jutro mój przepis na pyszne i zdrowe śniadanie!

















poniedziałek, 17 lutego 2014

Charity II



Jakiś czas temu brałam udział w kolejnej sesji charytatywnej pod hasłem „Kochani będziemy mieli dziecko”.

Projekt dotyczy państwa młodych którzy, mogą zachęcić gości do zbiórki pieniędzy, zamiast zakupu kwiatów. Uzbierana suma zostanie przekazana na konto akademii przyszłości.

Szczegóły tutaj :) 


Fot. Agnieszka Rzymek
Makijaż Weronika Gwiazda

Fryzura Chmiest Academy of Hair Design






niedziela, 16 lutego 2014

Cocktail banana and mint



Ten koktajl podała mi kiedyś koleżanka mówiąc:

„Mam nadzieję że jesz wszystko, bo nie powiem Ci co to jest- musisz sama zgadnąć”
Mmm od razu podjęłam wyzwanie :)

Patrząc na zawartość szklanki myślałam, że to napój z kiwi, ale myliłam się.
Później wzięłam pierwszy łyk- na początku poczułam świeżą miętę, następnie słodkawy smak banana, a na końcu na języku rozpuściła się czekolada- tworząc bombę smaków.

W domu postanowiłam odtworzyć to cudo, by ponownie rozkoszować się połączeniem tych składników.

Składniki (2 x 250 ml)
  • 150 ml mleka
  • 2 bardzo żółte, dojrzałe banany, średniej wielkości
  • Świeża mięta
  • Czekolada gorzka lub mleczna


Jak zrobić?
  • Do blendera wrzucamy 15 listków mięty i blendujemy.
  • Kolejno wrzucamy pokrojone banany i wlewamy mleko- miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Na sam koniec na tarce ścieramy 1 kostkę czekolady, wsypujemy do naczynia z koktajlem i mieszamy chwilkę łyżką.
  • Gotowy napój przelewamy do szklanek.  

Kaloryczność 250 ml koktajlu to ok. 190 kalorii. 







poniedziałek, 10 lutego 2014

Theater





Teatr.
Lubicie sztukę przedstawianą na żywo ?
Bo ja bardzo. 
Uwielbiam ten specyficzny klimat, kiedy gasną światła, kurtyna podnosi się powoli i rozpoczyna się spektakl, podczas którego przenoszę się do świata aktorów...
Wczoraj byłam na sztuce Tango Piazzolla w teatrze im. J. Słowackiego- moja ocena to 6/10, natomiast oprawa muzyczna kwintetu 11/10 :)

 Blouse - sh - 15 zł
Skirt - h&m - 79 zł
Tights - gatta - 4 zł
Jacket - sh - 10 zł
Shoes - deichmann - 169 zł








Wiedziałam jaką wybrać marynarkę, żeby wpasować się w obicia foteli :)


niedziela, 9 lutego 2014

Butter biscuits



Nie ma nic lepszego od kruchych, maślanych herbatników, które idealnie pasują do popołudniowej kawy albo herbaty :) 
Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze zamaczam herbatniki w swoim gorącym napoju, wtedy ciastko nabiera zupełnie nowego smaku i rozpływa się w ustach...

Najlepszą cechą tych herbatników jest banalne i szybkie ich wykonanie.

Składniki ( ok 24 ciastka)
  •  1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka wody

 Jak zrobić?
  • Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekane zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, jajko i szczyptę soli.
  • Zagnieść ciasto dodając łyżkę wody.
  • Zagniecione ciasto zawijam w folie spożywcza i wkładamy na 30 minut do lodówki.


  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykroić ciasteczka (mogą być różne kształty, u mnie kółeczka) i na brzegach na około patyczkiem zrobić dziurki.
  • Wykrojone ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Piecyk:

             -temperatura 180 stopni
             -czas ok. 10 minut ( do zezłocenia)

  • Ciastka po wyjęciu z piekarnika możemy posypać zmielony cukier z cynamonem, bądź cukrem pudrem.
  • Studzimy na kratce.

 
Kaloryczność jednego ciastka to 60 kalorii.





 Ja tymczasem idę się ukulturalnić, miłego wieczoru! 




piątek, 7 lutego 2014

Best PIZZA ever !



Pizza.
Od wielu lat starałam znaleźć przepis na idealne ciasto by choć trochę przypominało to z pizzerii. I w końcu po wypróbowaniu mnóstwa przepisów, znalazłam ten najlepszy.
Oczywiście, żeby pizza była identyczna jak w pizzerii potrzebny byłby nam prawdziwy piec, ale zawsze można się wspomóc kamieniem do pizzy, który możemy znaleźć na allegro.
Ja jeszcze nie zakupiłam tego cuda (naprawdę wtedy ciasto w 99,9% wychodzi jak z pizzeri), choć powoli się przymierzam do tego zakupu- pamiętajcie jednak gdybyście chcieli zaopatrzyć się w taki kamień, to powinien być on wykonany z GRANITU a nie z szamotu, który jest mniej trwały i częściej ulega uszkodzeniom i pęknięciom.
Ale wracając do idealnego ciasta. Niestety diabeł tkwi w szczegółach i musimy włożyć dużo serca, żeby ciasto faktycznie wyszło nam perfecto :)
  • Pamiętajmy żeby dobrze wyrobić i napowietrzyć ciasto.
  • Leżakowanie w ciepłym miejscu min. 3 h i im dłużej tym lepiej.
  • Następnie ponowne krótkie wyrabianie i odstawienie do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po II, krótkim czasie leżakowania nasze ciasto jest gotowe do przybrania formy „placka” pizzowego.
  • Broń Boże nie wałkujcie ciasta wałkiem, to dla pizzy profanacja.
  • Rozprowadzamy ręcznie i jest to naprawdę bardzo proste - > Ręczne rozprowadzanie ciasta
  • Żeby dobrze rozprowadzić ciasto i łatwo się ślizgało na blacie, podsypywane jest ono dużą ilością semoliny, ale ja zastępują ją kaszą manną lub mąką krupczatką.
  • Później dobry sos pomidorowy- tylko nie keczup to II profanacja dla naszej pizzy.
  • Na końcu pieczenie- pizza nie powinna być w piecu dłużej niż 10 minut po tym czasie spód i boczki będą twarde i mało smaczne :( Temperatura jak najwyższa, min. 250 stopni.

Składniki (ciasto- 2 pizze średnica ok. 37 cm)
  • 550 g mąki typ OO
  • 40 g drożdży świeżych
  • 250 ml wody ciepłej
  • 50 g oliwy
  • 30 g soli
  • 1 łyżka cukru 

Jak zrobić?
  • Do garnka dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę, oliwę i mieszamy trzepaczką.
  • Następnie w partiach dodajemy mąkę, mieszając cały czas. 
  • Gdy ciasto jest dosyć gęste zaczynamy wyrabiać ręcznie, do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odchodzące od palców.
  • Ciastu nadajemy kształt kuli, wkładamy do garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- najlepiej na 3 godziny.

  • Po leżakowaniu wyrabiamy ponownie nasze ciasto dzieląc je na pół, nadajemy okrągły kształt i odstawiamy pod ściereczkę  na 30 minut.

  • Po tym czasie rozprowadzamy ciasto ręcznie!
  • Przenosimy je na blachę wysmarowaną  oliwą
  • Uformowane ciasto smarujemy naszym sosem pomidorowym następnie dodajemy ser i takie składniki jakie sami lubicie :)
  • Jeśli lubicie pieczarki to najlepiej, żeby były one cieniutkie jak papier- bardzo łatwo to zrobić ścierając je na tarce na takiej powierzchni.



Składniki (sos pomidorowy na 2 pizze)
  •  300 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Chilli
  • 1 łyżka cukru
  • oregano

Jak zrobić?
  •  W garnuszku o wysokich ściankach (wysokie z racji tego, że gotujący sos pomidorowy strasznie bulgocze i pryska na wszystkie strony świata) na oliwie podsmażamy lekko czosnek (poszatkowany bądź wyciśnięty z wyciskarki do czosnku).
  • Dodajemy przecier, chilli, cukier, sól, oregano i wszystko mieszamy.
  • Czekamy aż zacznie się gotować i gotujemy 3 minuty na małym ogniu.














Mam nadzieję, że Wasza pizza będzie tak samo pyszna jak moja :)


czwartek, 6 lutego 2014

Simit



Bajgle tureckie, nie smakują jak krakowskie obwarzanki, ale nie ujmuję im to smaku w żadnym procencie.
Są genialne, świeżutkie najlepsze- wyjęte prosto z pieca chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Bez żadnych dodatków pyszne, z dodatkiem masła jeszcze lepsze, ale gdy dodacie plasterek szynki- macie niebo w gębie ! Ja nie jem pieczywa, ale tym preclom nie mogłam się oprzeć :)


       Składniki (10 - 12 sztuk):
  • 650 g mąki pszennej
  • 250 g letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • 30 g ((2 łyżki) cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 24 g drożdży świeżych

Jak zrobić?

  • Na początku robimy rozczyn, następnie dodajemy resztę składników, a na końcu oliwę. 
  • Ciasto powinno być miękkie i elastyczne- już wyrobione wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłym miejscu.
  • Po 1,5 h leżakowania, ciasto krótko wyrabiamy.
  • Następnie odkrawamy po kawałku, każdy rolujemy, pleciemy w świderki i łączymy końce, aby powstał nam okrągły precel.
  • Gotowe bajgle odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i czekamy 30 minut, żeby trochę podrosły.
  • Po tym czasie, bajgle smarujemy miksturą (1/3 szklanka wody i łyżeczka melasy lub miodu) i opcjonalnie możemy posypać sezamem, makiem bądź solą morską.
  • Blachę wkładamy do piekarnika:
                                          - Czas ok. 15 minut* (do suchego patyczka i zarumienienia bajgli)
                                            - Temperatura 200 stopni

* pamiętajmy że każdy piekarnik jest inny i czas również może się różnić od podanego w przepisie- dlatego zawsze kontrolujcie swoje wypieki, żeby się nie spaliły, bądź nie były surowe

Kaloryczność jednego bajgla to około 220 kalorii

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki









Smacznego!

Obserwatorzy