piątek, 18 kwietnia 2014

Lime Butter Easter Cake




Święta bez babki wielkanocnej ?
Nie może być!

U mnie na stole zasiądzie babka bardziej nowoczesna, a nie ta klasyczna z białym lukrem i toną rodzynek (nie znoszę ich szczerze mówiąc).
Babka maślano- limonkowa jest intensywnie cytrusowa i mokra, mmm ciężko zjeść tylko 1 kawałek :)

Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 3 - 4 limonek
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (8-10 szt.)
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jak zrobić?
  • Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól – przesiewamy i odkładamy.
  • W osobnej misce utrzeć masło, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce- Masa powinna być jasna i puszysta.
  • Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim i miksujemy do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z limonki i ponownie miksujemy.
  • Do tak ubitej masy dodajemy w 3 turach na zmianę sok z limonki i suche składniki, mieszamy już tylko szpatułką, do połączenia składników.
  • Formę do babki (o pojemności około 1500 ml) smarujemy masłem.
  • Ciasto przelewamy do formy, do 3/4 jej wysokości.
  • Pieczemy:
                   -Temperatura: 160ºC
                   -Czas: około 1 godzinę (do suchego patyczka).
  • Gotową babkę wyjmujemy z formy i studzimy.
  • Później wg uznania dekorujemy.
  • U mnie lukier (przepis znajdziesz tutaj) zabarwiony zielonym barwnikiem spożywczym i starta skórka z limonki.
Kaloryczność kawałka babki to około 300 kalorii.



Przepis pochodzi ze strony mojewypieki













A Wy już coś upiekliście ?

2 komentarze:

Obserwatorzy