Święta bez babki
wielkanocnej ?
Nie może być!
U mnie na stole zasiądzie
babka bardziej nowoczesna, a nie ta klasyczna z białym lukrem i toną rodzynek
(nie znoszę ich szczerze mówiąc).
Babka maślano- limonkowa
jest intensywnie cytrusowa i mokra, mmm ciężko zjeść tylko 1 kawałek :)
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 3 - 4 limonek
- 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (8-10 szt.)
- szczypta soli
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jak zrobić?
- Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól – przesiewamy i odkładamy.
- W osobnej misce utrzeć masło, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce- Masa powinna być jasna i puszysta.
- Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim i miksujemy do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z limonki i ponownie miksujemy.
- Do tak ubitej masy dodajemy w 3 turach na zmianę sok z limonki i suche składniki, mieszamy już tylko szpatułką, do połączenia składników.
- Formę do babki (o pojemności około 1500 ml) smarujemy masłem.
- Ciasto przelewamy do formy, do 3/4 jej wysokości.
- Pieczemy:
-Czas: około 1 godzinę (do suchego patyczka).
- Gotową babkę wyjmujemy z formy i studzimy.
- Później wg uznania dekorujemy.
- U mnie lukier (przepis znajdziesz tutaj) zabarwiony zielonym barwnikiem spożywczym i starta skórka z limonki.
Kaloryczność kawałka babki to około 300 kalorii.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki
A Wy już coś
upiekliście ?
Ja zrobiłam śliwkowca, sos tatarski i pofarbowałam jajca :D
OdpowiedzUsuńmmm lubię sos tatarski ;)
Usuń