Dzisiaj czas na sernik i
to bardzooo tradycyjny ;)
Ze względu na moją „miłość”
do rodzynek nigdy ich nie dodaję, by rozkoszować się mokrym, czystym ciastem serowym z nutką kwaskowego lukru.
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego, dwukrotnie zmielonego
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 4 jaja duże (oddzielnie żółtka i białka)
- 50 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 krople aromatu waniliowego
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Gdy ktoś lubi bakalie i skórkę pomarańczową
Jak zrobić?
- Masło rozcieramy na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem
- Następnie dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i ucieramy.
- Stopniowo do masy dodajemy twaróg i ucieramy.
- Na końcu (gdy ktoś lubi) dodajemy bakalie i delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodajemy ubite na sztywno białka.
- Pieczemy
- czas 60-70 minut
Gdy sernik już jest gotowy
zostawiamy go w kuchence na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Dekorujemy dowolnie :)
Przepis
pochodzi ze strony mojewypieki
Ja tymczasem lecę z moim
koszykiem na święcenie!
Uwielbiam sernik! A moja mam robi najlepszy na świecie! :-)
OdpowiedzUsuńmmm to chętnie bym skosztowala bo sernik tez kocham ale musi byc naprawdę pyszny :)
UsuńPdobno zagraniczni strasznie się dziwią i krzywią słysząc "cheescake", bo myślą, że to ciasto z ... żoltego sera :D króliczek z Lindtta! <3
OdpowiedzUsuńslyszalam o tym cheescake'u właśnie xD
Usuń