Sałatka.
Z dynią?
Tak!
Z dynią pieczoną z
dodatkiem oliwy na słodko-słono-ostro :)
Pierwszy raz jadłam ją u
koleżanki Kamili i właśnie wtedy „dynia z piekarnika” skradła moje serce.
Sałatka mega prosta i delikatnie
sugeruje- musicie takową sobie przyrządzić!
Składniki*
- Dynia Hokkaido
- Rukola
- Pestki dyni
- Czerwone winogrona
- Ser feta
- Sól morska
- Chilli
- Tymianek
Składniki na sos winegret
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 3 łyżeczki musztardy (moja to musztarda krem z gorczycy z miodem)
- 1,5 łyżeczki miodu
- Sól i pieprz wg uznania
Jak
zrobić sos?
Wszystko razem dobrze mieszamy, aby
wyszła jednolita konsystencja (bez oddzielonej oliwy).
Następnie odstawiamy do
lodówki (przynajmniej na 30 minut).
Jak zrobić ?*
- Dynię obieramy.
- Wydłubujemy ze środka pestki.
- Dynię kroimy np. na półksiężyce
- Rozkładamy na blaszce posmarowanej oliwą.
- Każdy kawałek dyni smarujemy (najlepiej pędzelkiem) oliwą następnie doprawiamy solą morską, tymiankiem oraz chilli (gdy ktoś nie przepada za pikantnymi daniami, chilli pomijamy).
- Przygotowaną dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na ok 20- 30 min (dynia ma być miękka- najlepiej sprawdzić widelcem).
- Następnie na talerz wrzucamy rukolę, połówki winogron, prażone (wcześniej) pestki dyni, pokrojoną w kostkę fetę i naszą pieczoną dynię.
- Wszystko to polewamy winegretem
Jeszcze dziś kolejny
przepis!
Dla odmiany coś na słodko :)
Si ju!
Fajna, a zdjecia jak zwykle sprawiaja, ze slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńpyszna :) muszę Cie kiedyś zaprosić na takową :) o to chodzi, żeby zjeść oczami a później zębami :P
Usuń