wtorek, 18 listopada 2014

Gingerbread syrup! perfect with coffee



Starbucks.
Pierwsza myśl- lans.
Druga myśl- podpisane jednorazowe kubki.
Ale tam była niepowtarzalna kawa dyniowa, więc kierunek był jeden -> trochę lansu ;)
Miała być dyniowa, ale została wyparta przez kawę pierniczkową- bo przecież święta za pasem ...
Z friendsami mymi wypiłyśmy więc gingerbread coffee- i co ?
I bardzo smakowo!
Rozkoszowałyśmy się każdym łyczkiem, ale i tak wszystkie choinki w galeriach rujnowały nam atmosferę tych magicznych świąt, noooo :(
Czekam tylko, aż usłyszę Georga jak śpiewa Last Christmas mmm.
Jednak zwracam honory, ponieważ przedwcześnie wprowadzona pierniczkowa kawa ze Starbucks’a zainspirowała mnie do zrobienia syropu korzennego.

Składniki (ok. 200 ml):
  • 150 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika lub (lepsza opcja) 1/2 łyżki mielonego cynamonu, ¼ łyżki mielonego imbiru, ¼ łyżki zmielonych goździków
  • ¼ pestek z laski wanilii – opcjonalnie

Jak zrobić?
  • W wodzie rozpuszczamy cukier i gotujemy.
  • Gdy cukier się rozpuści i mieszanka zaczyna wrzeć, dodajemy nasze przyprawy i gotujemy na małym ogniu.
  • Mieszamy całość i czekamy aż syrop będzie gęstszy niż na początku gotowania- gotujemy ok 5 minut.
  • Następnie gotowy syrop przelewamy przez sitko do buteleczki









Każdy z moich domowników po łyku kawy z tym eliksirem otwierał szerzej oczy i kręcił głową :)
pozytywnie kręcąc of kors!

Jeśli lubicie pierniczki i korzenne smaki, to ten syrop jest strzałem w dyszkę- po prostu trzeba go przyrządzić :)

Dobrej nockiii!

Jacquelinee

4 komentarze:

  1. Na święta do ciepłej kawy chętnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaka wiesz, że 2/4 to 1/2 :D (zarcik, ofc ze wiesz ;) ). Kurczaki ostatnio kawy nie pijam, a tym bardziej z mlekiem ale chyba się skuszę i go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahha fakt, przez pospiech :) dziękuję poprawilam :* fajny, albo zapraszam na taka kawe do mnie :)

      Usuń

Obserwatorzy