wtorek, 23 grudnia 2014

Grandma's Christmas Cookie/ Ciasteczka wigilijne babuni




Ciasteczka wigilijne Babuni.
Mojej Babuni :)
Bez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt…
A jakie są?
Kruche
Maślane
Lekko cytrynowe
Wyjątkowe
Po prostu- NiePowtarzalne!
I nie zdziwcie się gdy zobaczycie w składnikach ugotowane żółtka- dzięki nim ciasteczka mają cudną "kanarkową" barwę i TEN smak.

Ahaaa i radzę zrobić ciasteczka z całego przepisu.
Wierzcie mi, gdy zjecie pierwsze ciasteczko, w ten sam dzień zjecie ostatnie ;)

Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo jajek (używamy tylko żółtek)
  • 2 surowe żółtka (białko zostawiamy będzie nam potrzebne)
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Jak zrobić?
  • Gotowane żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy surowe żółtka, skórkę z cytryny, sok i mąkę.
  • Wszystko razem dobrze ucieramy i wyrabiamy ciasto, żeby było  gładkie.
  • Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy nasze kształty.
  • Gotowe formy przekładamy na blachę wysmarowaną masłem bądź wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na koniec smarujemy ciasteczka naszym surowym białkiem ( dzięki temu nasze ciasteczka będą lśnić:)) i pieczemy.
                   Piekarnik 180 stopni
                   Czas 8-10 minut( aż ciastka nabiorą złotego koloru)

Upieczone ciasteczka studzimy...
I ?
Jemy, jemy bez końca, bez opamiętania!






sobota, 20 grudnia 2014

Pepparkakor - Szwedzkie korzenne pierniczki ! THE BEST of gingerbread



Pepparkakor!

Szwedzkie pierniczki, które kupimy w Ikea'i, ale również możemy zrobić je sami w domu.
Dla mnie Pepparkakor to totalny must have w menu świątecznych wypieków.
Są intensywnie korzenne, bardzo kruche i po prostu pyszne- NAJLEPSZE!
Jedyną ich wadą jest to, że ciężko powstrzymać się od ciągłego pałaszowania :(
W efekcie wszystkie ciastka zostają zjedzone w kilka chwil :)


Składniki:

  • 150g melasy (lub syropu klonowego)
  • 110g masła
  • 110g cukru pudru lub brązowego cukru
  • 375g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (można więcej)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Jak zrobić?

  • W małym garnuszku podgrzewamy melasę z masłem i cukrem, od czasu do czasu mieszamy- do połączenia wszystkich składników.
  • Następnie studzimy przez ok. 30 minut.
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól.
  • Mieszamy, dodajemy jajko i melasę.
  • Zagniatamy za pomocą miksera (będzie nam łatwiej bo ciasto jest lepkie).
  • Gdy wszystkie składniki w trakcie wyrabianie się połączyły, z ciasta robimy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 h.
  • Po leżakowaniu w lodówce, wyjmujemy nasze ciasto, odkrawamy po kawałku i na stolnicy (najlepiej silikonowej) oprószonej lekko mąką wałkujemy je jak najcieniej i wykrawamy nasze pierniczki.
  • Wszystkie nasze kształty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 Piekarnik 175 st C.
Czas 8-10 min.

  • Gotowe Pepparkakor wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce i dekorujemy, bądź nie ;)
  • Najlepiej przechowywać, w szczelnie zamykanym pojemniku i rozkoszować się ich smakiem na dłużej...
  • Pierniczkowe cuda z każdym dniem są smaczniejsze

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki













W następnych postach kolejne przepisy moich ulubionych świątecznych wypieków ;)
A Wy macie jakieś sprawdzone przepisy na te magiczne święta? 

wtorek, 9 grudnia 2014

photoshoot CODE collection / hashone


Kolejny raz współpraca z Jakubem Ziemirskim i z całym teamem.
Uwielbiam!
I nigdy mi się nie znudzi.
Nowy projekt.
Technika splotów stara jak świat, ale zdecydowanie w nowej innowacyjnej wersji!

Check this! 



hair: #1 (hashone) Jakub Ziemirski Anna Ptak
style: Jakub Ziemirski
dress: khlara
make-up: Magdalena Nosal
photo/retouch: MarosBelavy

A Wy...
Lubicie warkocze?

Obserwatorzy