Cukierki czekoladowe wypełnione mixem orzechów- Na bogato!
Czekolada
w ustach rozpuszcza się w momencie, a w połączeniu z orzechami
tworzy niebanalną bombę smakową i niestety kaloryczną :)
tworzy niebanalną bombę smakową i niestety kaloryczną :)
Ale
są święta, więc?
Folgujemy
i jemyyyy !
Składniki:
- 300 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła
- 45 ml syropu klonowego (lub płynnego miodu)
- 250 g orzechów- u mnie w różnych proporcjach:
*orzechy solone archaidowe
*nerkowce
*włoskie
*migdały
Jak
zrobić?
- Do miski wrzucamy nasze orzechy.
- W osobnej misce z grubym dnem rozpuszczamy masło, z syropem i połamaną czekoladą.
- Podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
- Następnie przelewamy naszą mieszankę do orzechów, mieszamy wszystko ze sobą.
- Formę (24x39) wykładamy folią aluminiową i przelewamy do niej mieszankę czekoladowo-orzechową.
- Wkładamy do lodówki na min 4 h, czekamy aż stężeje, aby później móc pokroić blok czekoladowy na „cukierkowe kawałki”.
Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi ze strony mojewypieki.
pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńmerci :*
Usuń