wtorek, 23 grudnia 2014

Nutty Chocolate Candy/ Czekoladowe cukierki z mixem orzechów



Cukierki czekoladowe wypełnione mixem orzechów- Na bogato!
Czekolada w ustach rozpuszcza się w momencie, a w połączeniu z orzechami 
tworzy niebanalną bombę smakową i niestety kaloryczną :)
Ale są święta, więc?
Folgujemy i jemyyyy !

Składniki:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 125 g masła
  • 45 ml syropu klonowego (lub płynnego miodu)
  • 250 g orzechów- u mnie w różnych proporcjach:
                                                                                           *pistacje 
                                                                                           *orzechy solone archaidowe
                                                                                           *nerkowce 
                                                                                           *włoskie 
                                                                                           *migdały


Jak zrobić?
  • Do miski wrzucamy nasze orzechy.
  • W osobnej misce z grubym dnem rozpuszczamy masło, z syropem i połamaną czekoladą.
  • Podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
  • Następnie przelewamy naszą mieszankę do orzechów, mieszamy wszystko ze sobą.
  • Formę (24x39) wykładamy folią aluminiową i przelewamy do niej mieszankę czekoladowo-orzechową.
  • Wkładamy do lodówki na min 4 h, czekamy aż stężeje, aby później móc pokroić blok czekoladowy na „cukierkowe kawałki”.

Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi ze strony mojewypieki.








 

2 komentarze:

Obserwatorzy