Ciasto czekoladowe ciastu
czekoladowemu nierówne...
Jadłam te pyszne i takie które
ledwo przechodziły mi przez gardło.
W końcu odkryłam przepis
na idealne ciasto czekoladowe- chrupiąca skórka i mokre, gęste wnętrze!
Śmiem twierdzić, że jest
najprostsze i najszybsze w wykonaniu na świecie, o smaku nie będę wspominać bo bym powtarzała w kółko naj naj naj :)
Składniki:
- 200 g masła
- 2 gorzkie czekolady
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić?
- Rozpuszczamy masło i czekoladę w jednym rondelku, często mieszając żeby mieszanka nie przywarła do dna.
- Następnie studzimy.
- Do ostudzonej mieszanki wsypujemy cukier i miksujemy, dodajemy jajka i mąkę pszenną, cały czas miksując do połączenia się składników.
- Tortownice (śr. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i nalewamy do niej gotowe ciasto.
- Piekarnik:
-Czas 20- 30 min (nie
pieczemy do suchego patyczka, czekamy aż wierzch ciasta będzie kruchy i
upieczony a środek miękki ale nie płynny- zbyt długie trzymanie ciasta w
piekarniku spowoduje, że będzie ono suche)
-Temperatura 200 stopni
Gdy ciasto ostygnie można
podawać je z lodami, bitą śmietaną, polewą, musami, owocami lub zjeść samo i
rozkoszować się głębokim smakiem czekolady!
A Wy lubicie ciasto czekoladowe? ;)
Mm ciasto czekoladowe ostatnio za mną chodzi, jak dojdzie to na pewno skorzystam z Twojego przepisu :) A moja mamuśka upiekla fiioletowy sernik, wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńjak masz zrobić to tylko rób :D A sernik fioletowy jest piękny <3
UsuńWooooow! Wygląda cudnie !
OdpowiedzUsuńdziękuje, a w smaku jeszcze lepszyyyy <3
Usuńomg ! to co tygryski lubia najbardziej :)
OdpowiedzUsuń