czwartek, 27 listopada 2014

Salad : mix lettuce, egg, pear, black olives, feta and vinaigrette!



Nie macie pomysłu na szybki i zdrowy obiad?
Ja proponuję sałatkę :)
Pysznie-Lekko-Zdrowo

Składniki:
  • Mix sałat (betavia czerwona, lollo bionda, rzymska)
  • 1 jajko- ugotowane na pół miękko
  • Gruszka
  • Czarne oliwki
  • Ser feta
  • Sos winegret ( przepis znajdziesz tutaj)

 Jak zrobić?
  • Rwiemy sałaty na cząstki, dodajemy jajko pokrojone w plasterki, gruszkę pokrojoną w „łódeczki”, kostki sera fety oraz czarne oliwki.
  • Na koniec polewamy sałatkę sosem winegret :)
  • I gotowe!
Smakówa!








poniedziałek, 24 listopada 2014

Photoshoot- portrait BeautyArt

Kiedyś był backstage z sesji dyplomowej ze szkoły wizażu Beauty-Art.
Dzisiaj efekt zdjęciowy- portretowy :)

Mua hair style: Iwona Szczotka
Photo: Łukasz Osuch

wtorek, 18 listopada 2014

Gingerbread syrup! perfect with coffee



Starbucks.
Pierwsza myśl- lans.
Druga myśl- podpisane jednorazowe kubki.
Ale tam była niepowtarzalna kawa dyniowa, więc kierunek był jeden -> trochę lansu ;)
Miała być dyniowa, ale została wyparta przez kawę pierniczkową- bo przecież święta za pasem ...
Z friendsami mymi wypiłyśmy więc gingerbread coffee- i co ?
I bardzo smakowo!
Rozkoszowałyśmy się każdym łyczkiem, ale i tak wszystkie choinki w galeriach rujnowały nam atmosferę tych magicznych świąt, noooo :(
Czekam tylko, aż usłyszę Georga jak śpiewa Last Christmas mmm.
Jednak zwracam honory, ponieważ przedwcześnie wprowadzona pierniczkowa kawa ze Starbucks’a zainspirowała mnie do zrobienia syropu korzennego.

Składniki (ok. 200 ml):
  • 150 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika lub (lepsza opcja) 1/2 łyżki mielonego cynamonu, ¼ łyżki mielonego imbiru, ¼ łyżki zmielonych goździków
  • ¼ pestek z laski wanilii – opcjonalnie

Jak zrobić?
  • W wodzie rozpuszczamy cukier i gotujemy.
  • Gdy cukier się rozpuści i mieszanka zaczyna wrzeć, dodajemy nasze przyprawy i gotujemy na małym ogniu.
  • Mieszamy całość i czekamy aż syrop będzie gęstszy niż na początku gotowania- gotujemy ok 5 minut.
  • Następnie gotowy syrop przelewamy przez sitko do buteleczki









Każdy z moich domowników po łyku kawy z tym eliksirem otwierał szerzej oczy i kręcił głową :)
pozytywnie kręcąc of kors!

Jeśli lubicie pierniczki i korzenne smaki, to ten syrop jest strzałem w dyszkę- po prostu trzeba go przyrządzić :)

Dobrej nockiii!

Jacquelinee

Salad with roasted pumpkin!



Sałatka.
Z dynią?
Tak!
Z dynią pieczoną z dodatkiem oliwy na słodko-słono-ostro :)
Pierwszy raz jadłam ją u koleżanki Kamili i właśnie wtedy „dynia z piekarnika” skradła moje serce.
Sałatka mega prosta i delikatnie sugeruje- musicie takową sobie przyrządzić!

Składniki*
  • Dynia Hokkaido
  • Rukola
  • Pestki dyni
  • Czerwone winogrona
  • Ser feta
  • Sól morska
  • Chilli
  • Tymianek

Składniki na sos winegret
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki musztardy (moja to musztarda krem z gorczycy z miodem)
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz wg uznania 
 Jak zrobić sos?
Wszystko razem dobrze mieszamy, aby wyszła jednolita konsystencja (bez oddzielonej oliwy).
Następnie odstawiamy do lodówki (przynajmniej na 30 minut).

Jak zrobić ?*
  • Dynię obieramy.
  • Wydłubujemy ze środka pestki.
  • Dynię kroimy np. na półksiężyce
  • Rozkładamy na blaszce posmarowanej oliwą.
  • Każdy kawałek dyni smarujemy (najlepiej pędzelkiem) oliwą następnie doprawiamy solą morską, tymiankiem oraz chilli (gdy ktoś nie przepada za pikantnymi daniami, chilli pomijamy).
  • Przygotowaną dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na ok 20- 30 min (dynia ma być miękka- najlepiej sprawdzić widelcem).
  • Następnie na talerz wrzucamy rukolę, połówki winogron, prażone (wcześniej) pestki dyni, pokrojoną w kostkę fetę i naszą pieczoną dynię.
  • Wszystko to polewamy winegretem












Jeszcze dziś kolejny przepis!
Dla odmiany coś na słodko :)

Si ju!

czwartek, 13 listopada 2014

Banana Coconut Cocktail!



Szybko.
Zdrowo.
Bananowo.
Kokosowo!

Tak to coś pysznego- koktajlowego.
Pije łyk i...
Leże na plaży, czuje zapach kokosa i smak świeżego banana- Pychota!

Składniki:
  • 1 żółty (mogą być plamki) banan
  • 100 ml mleka
  • 20 ml syropu kokosowego (ja użyłam syropu marki Victoria's)
  • wiórki kokosowe
  • miód
  • kakao

Jak zrobić?
  • Banana obieramy ze skórki (wiadomo :))
  • Kroimy na 4 części i miksujemy.
  • Dodajemy mleko, syrop i miksujemy do połączenia.
  • Brzeg szklanki zanurzamy w miodzie, a następnie we wiórkach kokosowych
  • Na koniec posypujemy kakaem 
Taki mega, szybki koktajl jest już gotowy do picia :)


Smakówa!






wtorek, 11 listopada 2014

Jewellery photoshoot for Republika Artystyczna !

Pamiętacie backstage z sesji zdjęciowej dla Republiki Artystycznej ?
Dzisiaj post z takimi efektami.
Takimi. 
Zdjęciowymi :)







Photo: Marta Macha
Mua, styl: Anna Akińcza
Hairstyle: Aleksandra Mentel









 Jak Wam się podoba ?

Miłego końca długaśnego weekendu dla Was!

wtorek, 4 listopada 2014

Carrot Cake with walnuts and frosting - yummy !!!



Gdy szaro i ponuro za oknem, wrzucam do piekarnika ciasto.
Na tę porę roku obowiązkowe marchewkowe!
Jest mega, zwłaszcza z orzechami włoskimi i śnieżnobiałym lukrem :)

Składniki:
  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki- im więcej marchewki tym ciasto bardziej wilgotne- dla mnie lepsze)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 0,5-1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli


Lukier* (wszystkie składniki mieszamy do połączenia)
  • 300 g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek śmietanki 30 %
 *Lukier jest bardzo biały, jego gęstość można regulować przez dodanie większej ilości soku 
(musimy liczyć się z tym że im więcej soku tym lukier co raz bardziej kwaśny) lub śmietanki.


Jak zrobić?
  •  Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  • Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki.
  • Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty.
  • Następnie powoli dolewamy olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały.
  • Nadal ubijamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą.
  • Ciasto powinno być gęste.
  • Później dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika.
  • Na końcu do ciasta wrzucamy startą marchewkę i orzechy- całość mieszamy ostatni raz łyżką.
  • Tortownice 26 cm lub blaszkę (24x38) smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 40-50 min. (suchy patyczek).

Gotowe ciasto podajemy z lukrem :)
Ja, moim osobistym „krytykom kulinarnym” marchewkowe ciacho zaserwowałam z polewą czekoladową i  lukrem, a w ramach dekoracji użyłam pysznych "jadalnych" orzechów włoskich:)

Bon Appetit!


przepis pochodzi ze strony poezja-smaku
























Jedliście już takie marchewkowe-smakowe?
Jak nie, koniecznie musicie upiec- zjeść! 
I nie bójcie się marchewka w cieście jest niewyczuwalna, a to dzięki niej ciasto jest miękkie i wilgotne :)