wtorek, 18 listopada 2014

Salad with roasted pumpkin!



Sałatka.
Z dynią?
Tak!
Z dynią pieczoną z dodatkiem oliwy na słodko-słono-ostro :)
Pierwszy raz jadłam ją u koleżanki Kamili i właśnie wtedy „dynia z piekarnika” skradła moje serce.
Sałatka mega prosta i delikatnie sugeruje- musicie takową sobie przyrządzić!

Składniki*
  • Dynia Hokkaido
  • Rukola
  • Pestki dyni
  • Czerwone winogrona
  • Ser feta
  • Sól morska
  • Chilli
  • Tymianek

Składniki na sos winegret
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki musztardy (moja to musztarda krem z gorczycy z miodem)
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz wg uznania 
 Jak zrobić sos?
Wszystko razem dobrze mieszamy, aby wyszła jednolita konsystencja (bez oddzielonej oliwy).
Następnie odstawiamy do lodówki (przynajmniej na 30 minut).

Jak zrobić ?*
  • Dynię obieramy.
  • Wydłubujemy ze środka pestki.
  • Dynię kroimy np. na półksiężyce
  • Rozkładamy na blaszce posmarowanej oliwą.
  • Każdy kawałek dyni smarujemy (najlepiej pędzelkiem) oliwą następnie doprawiamy solą morską, tymiankiem oraz chilli (gdy ktoś nie przepada za pikantnymi daniami, chilli pomijamy).
  • Przygotowaną dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na ok 20- 30 min (dynia ma być miękka- najlepiej sprawdzić widelcem).
  • Następnie na talerz wrzucamy rukolę, połówki winogron, prażone (wcześniej) pestki dyni, pokrojoną w kostkę fetę i naszą pieczoną dynię.
  • Wszystko to polewamy winegretem












Jeszcze dziś kolejny przepis!
Dla odmiany coś na słodko :)

Si ju!

2 komentarze:

  1. Fajna, a zdjecia jak zwykle sprawiaja, ze slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszna :) muszę Cie kiedyś zaprosić na takową :) o to chodzi, żeby zjeść oczami a później zębami :P

      Usuń