wtorek, 4 listopada 2014

Carrot Cake with walnuts and frosting - yummy !!!



Gdy szaro i ponuro za oknem, wrzucam do piekarnika ciasto.
Na tę porę roku obowiązkowe marchewkowe!
Jest mega, zwłaszcza z orzechami włoskimi i śnieżnobiałym lukrem :)

Składniki:
  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki- im więcej marchewki tym ciasto bardziej wilgotne- dla mnie lepsze)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 0,5-1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli


Lukier* (wszystkie składniki mieszamy do połączenia)
  • 300 g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek śmietanki 30 %
 *Lukier jest bardzo biały, jego gęstość można regulować przez dodanie większej ilości soku 
(musimy liczyć się z tym że im więcej soku tym lukier co raz bardziej kwaśny) lub śmietanki.


Jak zrobić?
  •  Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  • Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki.
  • Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty.
  • Następnie powoli dolewamy olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały.
  • Nadal ubijamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą.
  • Ciasto powinno być gęste.
  • Później dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika.
  • Na końcu do ciasta wrzucamy startą marchewkę i orzechy- całość mieszamy ostatni raz łyżką.
  • Tortownice 26 cm lub blaszkę (24x38) smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 40-50 min. (suchy patyczek).

Gotowe ciasto podajemy z lukrem :)
Ja, moim osobistym „krytykom kulinarnym” marchewkowe ciacho zaserwowałam z polewą czekoladową i  lukrem, a w ramach dekoracji użyłam pysznych "jadalnych" orzechów włoskich:)

Bon Appetit!


przepis pochodzi ze strony poezja-smaku
























Jedliście już takie marchewkowe-smakowe?
Jak nie, koniecznie musicie upiec- zjeść! 
I nie bójcie się marchewka w cieście jest niewyczuwalna, a to dzięki niej ciasto jest miękkie i wilgotne :)

16 komentarzy:

  1. Jak zwykle pieknie przygotowane i podane :) Ciasto wygląda jakby zrobiło wślizg na talerz! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha wślizg :D Tak sezon ślizgu na talerze ciasta marchewkowego tej jesieni i zimy uznaję za otwarty :) dzięki :*

      Usuń
  2. Kiedyś jadłam, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć jego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow very rich!!!
    Have a good week!!! my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  4. It looks great!
    Great blog, would you like to follow each other?
    I'm a new follower :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie to przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. dziękuję, miło mi bo tak chciałam żeby wyglądało ;)

      Usuń