piątek, 31 stycznia 2014

Salad rucola, cheese, sun dried tomatoes/ Sałatka z rukolą żółtym serem i suszonymi pomidorami



Była już rukola z granatem, dziś czas na rukolę z suszonymi pomidorami!

Specyficzny smak rukoli, suszone pomidory i żółty ser tworzą niesamowite połączenie zwłaszcza z octem balsamicznym- wszystko stanowi idealną całość a co najważniejsze, niepotrzebne są nam żadne przyprawy.

Składniki (1 porcja)
  • garść rukoli
  • 2 pomidory suszone
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • ocet balsamiczny

 Jak zrobić?
  • Rukola leci na talerz, na rukole lecą pokrojone w paski pomidory.
  • Sałatke posypujemy startym serem i polewamy octem balsamicznym (ok 2 łyżeczki).


  Kaloryczność sałatki to ok 170 kalorii






środa, 29 stycznia 2014

Oreo



„Weź jedno.
Przekręć.
Poliż.
Zamocz.
I Zjedz!”

Tak w TV reklamują ciasteczka Oreo.
Zastanawiałam się tak naprawdę nad ich wielkim fenomenem...
Czemu na słowo „Oreo” wszyscy (no może nie wszyscy, ale większość) oblizują ze smakiem usta i podniecają się jak ślepy latarką?
Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, pierwsze co zrobiłam to poszłam nie, nie do sklepu tylko do swojej kuchni, gdzie zrobiłam domowe oreo.
Moim największym krytykiem była siostra, która uwielbia te niepozorne ciasteczka.
Podałam jej jedno- ona obejrzała je z każdej strony, powąchała i... w końcu ugryzła.
Jej źrenice powiększyły się jak po działaniu narkotyków, mówiąc do mnie z pełną buzią „Żaki to Oreo w 99% smakuje jak ze sklepu!!!”
Ciasteczka faktycznie okazały się pyszne i na wspomnienie (tak na wspomnienie, bo zostały zjedzone w mgnieniu oka) o ich smaku, cieknie mi ślinka :)

Składniki (23 oreo o średnicy 5 cm)

Ciastka
  • 70 g masła
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • ¾ szklanki kakako
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 krople aromatu waniliowego


Masa
  • 110 g masła
  • Szczypta soli
  • Kropla aromatu waniliowego
  • 1 i ¼ szklanki cukru pudru


Jak zrobić?
  • W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostudzenia.
  • W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól
  • Do ostudzonego masła dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji, następnie dodajemy jajko, aromat i mieszamy wszystko razem.
  • Mieszankę maślaną dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do całkowitego połączenia.
  • Gotowe ciasto zawijamy w folie i na 30 min. wstawiamy do zamrażalnika.
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok 3 mm i wykrawamy szklanką (średnica 5 cm) ciastka.
  • Wykrojone ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blaszka idzie do piekarnika:

                                    -Temp. 170 stopni
                                    -Czas ok 8 min

  • Gdy wszystkie ciasteczka są już upieczone, pozostawiamy je do ostudzenia (mają być chłodne).

W czasie studzenia przygotowujemy masę:
  • Miękkie masło miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji, partiami wsypujemy cukier puder oraz dodajemy kroplę aromatu i miksujemy do połączenia.
  • Z masy formujemy kuleczki, kładziemy na 1 część ciastka i zaciskamy drugim ciastkiem- w ten sposób powstaje nam Oreo :)


 Kaloryczność 1 Oreo to (niestety) 125 kalorii.

przepis pochodzi z bloga ilovebake












A Wy lubicie Oreo ?

wtorek, 28 stycznia 2014

Pancakes


Jak pomyśle o tych placuszkach od razu przypomina mi się bajka z Kaczorem Donaldem, który smażył ich wielkie stosy :) Ciekła mi ślinka przed telewizorem, ale zawsze zastanawiałam się jak to jest możliwe, że on pochłania takie ilości Pancakes’ów ?!



Wierzcie mi jest to możliwe, zwłaszcza w połączeniu z syropem klonowym.
Puszyste i mięciutkie, idealne od razu po zdjęciu z patelni- rozpływają się w ustach!
A najlepsze jest to, że można je zjeść o każdej porze- na śniadanie, obiad i kolacje.

Składniki (ok 20 sztuk, średnica 11 cm)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli


Jak zrobić?
  • Wszystko razem mieszamy- najlepiej i najszybciej mikserem. Ciasto powinno być gęste jak śmietana.
  • Pancakes’y smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni (teflonowej), do uzyskania złoto- bursztynowego koloru z jednej i drugiej strony.
  • Najlepiej smakują z syropem klonowym, jednak śmiało można go zastąpić miodem- choć wtedy smak jest zupełnie inny :)


Kaloryczność jednego placuszka bez dodatków ok. 60 kalorii









sobota, 25 stycznia 2014

Flax- seed

Mój sposób na przyspieszenie metabolizmu jest bardzo prosty.
Raz dziennie do zielonej herbaty (która również wspiera nasz metabolizm) wsypuję łyżeczkę mielonego lnu- ta mieszanka naprawdę potrafi zdziałać cuda.
Siemię lniane wspomaga pracę jelit, przemianę materii oraz daje uczucie sytości.
Ale, zawsze jest jakieś ale. Nie można przesadzić z jego ilością- wtedy efekt będzie wręcz odwrotny! Można go spożywać do 2 , 3 razy dziennie (tylko jedną łyżeczkę).
A gdzie go możecie znaleźć ? Najłatwiej w aptece- w promocji 2 paczki 200 gramowe kosztują ok 7 zł.


















Sposobów spożywania mielonego lnu jest bardzo dużo (moją opcję już znacie), można łączyć go z ciepłym mlekiem, sałatkami, jogurtami, sokami. Stanowi również wspaniały dodatek do pieczywa czy muesli.
Należy również pamiętać by pić dużo wody w ciągu dnia 1,5 litra do 2 litrów- gdy trenujemy dawkę wody powinniśmy zwiększyć następująco -> 
każda 1 spalona kaloria odpowiada 1 ml wody. Dlatego gdy na treningu spaliliśmy 300 kalorii dodatkowo do naszego 1,5 litra wody dodajemy 300 ml.


Inne naturalne wspomagacze naszego metabolizmu to :


A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na podkręcenie metabolizmu ?

piątek, 24 stycznia 2014

Chicken, arugula, pomegranate


Obiad nie zawsze musi składać się z tysiąca składników, żeby był smaczny.
Dziś minimalizm pełen smaków!

Składniki (1 porcja):

  • Udko z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do kurczaka
  • Koperek
Jak zrobić?

  • Udko przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, koperkiem- odkładamy na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie udko wykładamy na blachę (bez żadnego tłuszczu!).
Piekarnik:

  • 200 stopni
  • Czas: 1,5 h

Sałatka (1 porcja):

  • Garść rukoli
  • 2 łyżki nasion granatu
Dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól
  • Pół łyżeczki cukru trzcinowego
Jak zrobić?

  • Wszystkie składniki energicznie mieszamy do powstania w miarę jednolitej konsystencji- odkładamy na min. pół godziny do lodówki. 
  • Po wyjęciu z lodówki przed samym dodaniem dressingu do naszej sałatki, jeszcze raz mieszamy.
  • Rukole dajemy na talerz, dodajemy nasiona granatu i polewamy dwoma łyżkami wcześniej przyrządzonego dressingu.


Kaloryczność całego dania ok 350 kalorii.





Bon appetit!

niedziela, 19 stycznia 2014

Marshmallow


Oryginalne ptasie mleczko- nie lubię.
Domowe ptasie mleczko- uwielbiam.

Dziś szybki i prosty sposób na lekki deser*.

Składniki ( dla 4 osób)
  • 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 500 ml wrzątku
  • 2 galaretki
  • 4 wysokie szklanki o pojemności 250 ml (mogą być mniejszej pojemności, wtedy wyjdzie nam więcej ptasich mleczek)
Jak zrobić?

  • Do naczynia wlewamy 250 ml wrzącej wody i wsypujemy galaretkę- mieszamy wszystko razem, do rozpuszczenia.
  • Czekamy aż „galaretka” wystygnie, od czasu do czasu mieszamy.
  • Następnie do rozpuszczonej galaretki wlewamy 175 g mleka skondensowanego i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania piany.
  • Do przygotowanych wcześniej szklanek, do połowy wlewamy ptasie mleczko i wkładamy do lodówki na min. 1h.
  • Po tym czasie robimy dokładnie to samo z druga galaretką i zalewamy wcześniejszą warstwę ptasiego mleczka i również wkładamy do lodówki (min 1 h).

Przed zaserwowaniem naszego deseru dekorujemy szklankę w następujący sposób:

Wlewamy sok malinowy lub sok z cytryny na talerzyk i zanurzamy w nim naszą szklankę.
Na drugi talerzyk wsypujemy cukier i zanurzoną wcześniej szklankę w soku, zanurzamy w cukrze i gotowe :) 

Naturalnie taki sposób dekoracji możemy również wykorzystać przy serwowaniu drinków i napoi.

*Kaloryczność ptasiego mleczka (200 ml) to 150 kalorii.







piątek, 17 stycznia 2014

Latte Macchiato with . . .




Wypruta.

Zmęczona.

Wyczerpana.

Od poniedziałku odliczałam dni, godziny, minuty i w końcu sekundy do tego piątkowego wieczoru.

Wieczór już jest.

I kawa z malibu też.

Choć nie jestem miłośniczką kawy, to są dni kiedy łyknę kilka kropli.
Ale jest jeden warunek, a w sumie to kilka: musi być świeżo mielona, zaparzona w kawiarce, mieć dużo mleka i odrobinę cukru.
Dziś żeby odreagować tyradę tych 5 dni, do latte macchiato* dodałam jeszcze Malibu.
Dla miłośników tego napoju alarmuje -> Nie możecie przegapić takiego połączenia!

Składniki
  • Espresso
  • 150 ml spienionego mleka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 10 ml malibu

Jak zrobić? 

Do wysokiej szklanki wsypujemy cukier i wlewamy kolejno: malibu, spienione mleko i na końcu cienkim strumieniem espresso. 

*Kaloryczność latte macchiato z Malibu to ok. 130 kalorii







Dajcie znać czy była to rozkosz dla Waszego podniebienia :)

czwartek, 16 stycznia 2014

Bread Roll Garlic




Uzależniają.
Pysznie smakują.
Jesz jedną a już myślisz o drugiej?
Takie są Plecione Bułeczki Czosnkowe!*

Składniki (ok. 20 bułeczek)

  • 650 g mąki pszennej luksusowej  (PPZ Kraków- fioletowe opakowanie)
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g soli
  • 4 duże ząbki czosnku ( gdy ktoś nie lubi czosnku zawsze może zrobić bez)


Jak zrobić?

I
Rozpuszczamy drożdże w wodzie z cukrem, oliwą i solą.
Czosnek rozdrabniamy dzięki wyciskarce do czosnku (jeśli nie mamy takiego, czosnek szatkujemy nożem na drobno) i wrzucamy do „mikstury drożdżowej”.
Następnie partiami dodajemy mąkę- na początku mieszamy trzepaczką, gdy ciasto będzie już gęste wyrabiamy ręcznie (ciasto powinno być zbite i gładkie, ale nie twarde).
Po wyrobieniu, ciasto odkładamy (najlepiej 2, 3 do 6 godzin) do miski i przykrywamy ściereczką- czekamy aż wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość przynajmniej dwa razy).
Pamiętajmy, że drożdże lubią ciepło, więc ciasto powinno leżakować w pomieszczeniu,  gdzie są zamknięte okna i nie ma przeciągów!

II
Gdy ciasto już wyrosło, wyrabiamy je krótko, nadając mu podłużną formę i dzielimy je nożem na paski.
Później każdy z pasków dzielimy jeszcze na pół- każdy rolujemy na długość ok. 30 cm i pleciemy w świderki.


III
Gdy już wszystkie plecionki mamy przygotowane, blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasz czosnkowy przysmak 
( w 2 cm odstępach- ciasto rośnie!) i każdy smarujemy oliwą.
Opcjonalnie, przed włożeniem plecionki do pieca, można posypać ją żółtym serem (startym na dużych oczkach).

IV
Piecyk
  • Temperatura: 240 stopni
  • Czas: 15 minut do tzw. suchego patyka
Gotowe  bułeczki powinny być zarumienione na złoto, można je podawać z dipami, ale dla mnie najlepsze bez żadnych ulepszaczy : )

*Kaloryczność 1 bułeczki to ok. 150 kalorii