niedziela, 19 stycznia 2014

Marshmallow


Oryginalne ptasie mleczko- nie lubię.
Domowe ptasie mleczko- uwielbiam.

Dziś szybki i prosty sposób na lekki deser*.

Składniki ( dla 4 osób)
  • 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 500 ml wrzątku
  • 2 galaretki
  • 4 wysokie szklanki o pojemności 250 ml (mogą być mniejszej pojemności, wtedy wyjdzie nam więcej ptasich mleczek)
Jak zrobić?

  • Do naczynia wlewamy 250 ml wrzącej wody i wsypujemy galaretkę- mieszamy wszystko razem, do rozpuszczenia.
  • Czekamy aż „galaretka” wystygnie, od czasu do czasu mieszamy.
  • Następnie do rozpuszczonej galaretki wlewamy 175 g mleka skondensowanego i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania piany.
  • Do przygotowanych wcześniej szklanek, do połowy wlewamy ptasie mleczko i wkładamy do lodówki na min. 1h.
  • Po tym czasie robimy dokładnie to samo z druga galaretką i zalewamy wcześniejszą warstwę ptasiego mleczka i również wkładamy do lodówki (min 1 h).

Przed zaserwowaniem naszego deseru dekorujemy szklankę w następujący sposób:

Wlewamy sok malinowy lub sok z cytryny na talerzyk i zanurzamy w nim naszą szklankę.
Na drugi talerzyk wsypujemy cukier i zanurzoną wcześniej szklankę w soku, zanurzamy w cukrze i gotowe :) 

Naturalnie taki sposób dekoracji możemy również wykorzystać przy serwowaniu drinków i napoi.

*Kaloryczność ptasiego mleczka (200 ml) to 150 kalorii.







4 komentarze:

  1. Bardzo często robię to ptasie mleczko ;-D na wierzch daję jeszcze trochę owoców i galaretkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też fajnie, ale właśnie nie przepadam za galaretką chyba, że jest w niej dużo owoców :))

      Usuń
  2. Ooo również przepadam za tym ptasim mleczkiem :) jest takie leciutkie i pyszne ! ;)
    Szklaneczki ślicznie przystroiłaś ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah serio ? :D Jak je robiłam to myślałam o Tobie i Liceum jak kiedyś Wam przyniosłam a Ty " Nie przepadam za takim" hahaha Jednak smaki się zmieniają :)

      Usuń