wtorek, 23 grudnia 2014

Grandma's Christmas Cookie/ Ciasteczka wigilijne babuni




Ciasteczka wigilijne Babuni.
Mojej Babuni :)
Bez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt…
A jakie są?
Kruche
Maślane
Lekko cytrynowe
Wyjątkowe
Po prostu- NiePowtarzalne!
I nie zdziwcie się gdy zobaczycie w składnikach ugotowane żółtka- dzięki nim ciasteczka mają cudną "kanarkową" barwę i TEN smak.

Ahaaa i radzę zrobić ciasteczka z całego przepisu.
Wierzcie mi, gdy zjecie pierwsze ciasteczko, w ten sam dzień zjecie ostatnie ;)

Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo jajek (używamy tylko żółtek)
  • 2 surowe żółtka (białko zostawiamy będzie nam potrzebne)
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Jak zrobić?
  • Gotowane żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy surowe żółtka, skórkę z cytryny, sok i mąkę.
  • Wszystko razem dobrze ucieramy i wyrabiamy ciasto, żeby było  gładkie.
  • Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy nasze kształty.
  • Gotowe formy przekładamy na blachę wysmarowaną masłem bądź wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na koniec smarujemy ciasteczka naszym surowym białkiem ( dzięki temu nasze ciasteczka będą lśnić:)) i pieczemy.
                   Piekarnik 180 stopni
                   Czas 8-10 minut( aż ciastka nabiorą złotego koloru)

Upieczone ciasteczka studzimy...
I ?
Jemy, jemy bez końca, bez opamiętania!






3 komentarze:

  1. są przepyszne, potwierdzam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też! Dajesz je nam co roku i co roku tak samo zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to nie będzie skromne, ale muszę potwierdzić słowa i :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń