Ciasteczka
wigilijne Babuni.
Mojej
Babuni :)
Bez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt…
A
jakie są?
Kruche
Maślane
Lekko
cytrynowe
Wyjątkowe
Po
prostu- NiePowtarzalne!
I nie zdziwcie się gdy zobaczycie w składnikach ugotowane żółtka- dzięki nim ciasteczka mają cudną "kanarkową" barwę i TEN smak.
Ahaaa i radzę zrobić ciasteczka z całego przepisu.
Wierzcie mi, gdy zjecie pierwsze
ciasteczko, w ten sam dzień zjecie ostatnie ;)
Składniki:
- 10 ugotowanych na twardo jajek (używamy tylko żółtek)
- 2 surowe żółtka (białko zostawiamy będzie nam potrzebne)
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
Jak
zrobić?
- Gotowane żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy surowe żółtka, skórkę z cytryny, sok i mąkę.
- Wszystko razem dobrze ucieramy i wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie.
- Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy nasze kształty.
- Gotowe formy przekładamy na blachę wysmarowaną masłem bądź wykładamy papierem do pieczenia.
- Na koniec smarujemy ciasteczka naszym surowym białkiem ( dzięki temu nasze ciasteczka będą lśnić:)) i pieczemy.
Czas 8-10 minut( aż ciastka nabiorą złotego koloru)
Upieczone
ciasteczka studzimy...
I
?
Jemy,
jemy bez końca, bez opamiętania!
są przepyszne, potwierdzam! :)
OdpowiedzUsuńJa też! Dajesz je nam co roku i co roku tak samo zachwycają :)
OdpowiedzUsuńto nie będzie skromne, ale muszę potwierdzić słowa i :) Pychota!
OdpowiedzUsuń