poniedziałek, 2 marca 2015

Fried salmon with salad and raspberry dressing/ Smażony łosoś z sałatką i dressingiem malinowym



U mnie dziś króluje łosoś z musem malinowym, sosem balsamicznym i sałatką.

Składniki:
  • Łosoś (dzwonek lub filet)
  • sałata biała
  • papryka
  • ser feta
  • pomidor
  • oliwki czarne
  • czerwona cebula
  • Olej rzepakowy
  • Maliny
  • Miód
  • sos balsamiczny


Jak zrobić?
  • Łososia smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju, nie dodajemy żadnych przypraw, jedynie na końcu doprawiamy solą.
  • Sałatę dzielimy na cząstki, kroimy w kostkę ser feta i pomidora, paprykę w paski, oliwki na pół i szatkujemy cebulę. Wszystkie składniki razem lądują na talerzu.
  • Dressing- miksujemy maliny, następnie przecieramy przez sitko, żeby został nam sam sok bez pestek, później dodajemy miód- tyle, aby dressing był słodko- kwaśny (z przewagą słodyczy) i mieszamy do połączenia.

Przepis na sos winegret znajdziecie tutaj http://jacquelineeblog.blogspot.com/2014/01/salad.html

Przygotowanie nie trwa więcej niż 30 minut, a jest pysznie i zdrowo!
Smacznego!








Make-up wedding or party?! / Makijaż ślubny, czy imprezowy?!

Makijaż.
Make-up.
Potocznie nazywany również mejkiem :)
Wykonany dobrze i perfekcyjnie może zdziałać cuda.

Moja przyjaciółka zna się na rzeczy i dzięki niej poczujecie się jak księżniczka albo prawdziwa diva. 
Ślub, spotkanie biznesowe czy impreza z koleżankami- na każdy event stworzy dla Was odpowiedni makijaż. 
Zapraszam na jej bloga !


A poniżej efekty naszej wspólnej sesji :)







sobota, 14 lutego 2015

Happy Valentine's Day! Love is in the cake/ Ciasto Leśny mech Walentynki



Nie było dość długo tutaj. Mnie.

Za długo :(

Ale wracam i zostaje ;)

W walentynki…

Dla jednych dzień zakochanych dla drugich dzień rzygania tęczą i serduszkami.



Ja nie rzygam tylko piekę ciasta, oczywiście no raczej nie inaczej w kształcie…

Bo jak mówi stare przysłowie „przez żołądek do serca” :)



Składniki na ciasto

  • 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
tak tak szpinaku- nadaje on ciastu nie tylko barwę ale również sprawia,
że biszkopt nie jest suchy tylko lekko wilgotny- pychota!

  • 1 i 1/3 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 1 szklanka oleju

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę- można wybrać spośród trzech wariantów, mnie najbardziej smakuje z I.


I wariant (cukier ucieramy z żółtkami następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Na końcu mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 g serka mascarpone

  • 4 zółtka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 250 g owoców


II wariant (galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody-
gdy ma konsystencję kisielu mieszamy ją z wcześniej na sztywno ubitą śmietaną (i fixem).
Na końcu mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 ml śmietanki 36% (najlepiej Piątnicy)

  • 1 opakowanie śmietan-fix

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 250 g owoców



III wariant (Śmietanę ubijamy na sztywno dodając w trakcie śmietan-fix.
Następnie mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 ml śmietanki 36% (najlepiej Piątnicy)

  • 2 opakowania śmietan-fix

  • 250 g owoców



Jak zrobić? (ciasto)

  • Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.

  • Jajka miksujemy z cukrem ok. 2 minut.
  • Następnie powoli wlewamy olej i miksujemy.
  • Na końcu wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

  • Całość miksujemy do połączenia składnikow, a na koniec dodajemy szpinak i mieszamy powoli łyżką.

  • Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica ok. 26 cm).

              Piekarnik 180 stopni

              Czas ok. 60 minut- do suchego patyczka



  • Gdy ciasto ostygnie, obcinamy jego wierzch i kruszymy drobniutko.

  • Wybraną masę wykładamy na zielony spód ciasta.
  • Masę posypujemy okruchami reszty ciasta, żeby przykryło całość i dekorujemy wg uznania.
Ja wybrałam truskawki, ale świetnie sprawdzi się granat, poziomki, żurawina, maliny czy porzeczki.


  •  Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę

  












A Wy celebrujecie to komercyjne święto ?