sobota, 14 lutego 2015

Happy Valentine's Day! Love is in the cake/ Ciasto Leśny mech Walentynki



Nie było dość długo tutaj. Mnie.

Za długo :(

Ale wracam i zostaje ;)

W walentynki…

Dla jednych dzień zakochanych dla drugich dzień rzygania tęczą i serduszkami.



Ja nie rzygam tylko piekę ciasta, oczywiście no raczej nie inaczej w kształcie…

Bo jak mówi stare przysłowie „przez żołądek do serca” :)



Składniki na ciasto

  • 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
tak tak szpinaku- nadaje on ciastu nie tylko barwę ale również sprawia,
że biszkopt nie jest suchy tylko lekko wilgotny- pychota!

  • 1 i 1/3 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 1 szklanka oleju

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę- można wybrać spośród trzech wariantów, mnie najbardziej smakuje z I.


I wariant (cukier ucieramy z żółtkami następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Na końcu mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 g serka mascarpone

  • 4 zółtka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 250 g owoców


II wariant (galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody-
gdy ma konsystencję kisielu mieszamy ją z wcześniej na sztywno ubitą śmietaną (i fixem).
Na końcu mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 ml śmietanki 36% (najlepiej Piątnicy)

  • 1 opakowanie śmietan-fix

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 250 g owoców



III wariant (Śmietanę ubijamy na sztywno dodając w trakcie śmietan-fix.
Następnie mieszamy z pokrojonymi na kostkę owocami).

  • 500 ml śmietanki 36% (najlepiej Piątnicy)

  • 2 opakowania śmietan-fix

  • 250 g owoców



Jak zrobić? (ciasto)

  • Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.

  • Jajka miksujemy z cukrem ok. 2 minut.
  • Następnie powoli wlewamy olej i miksujemy.
  • Na końcu wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

  • Całość miksujemy do połączenia składnikow, a na koniec dodajemy szpinak i mieszamy powoli łyżką.

  • Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica ok. 26 cm).

              Piekarnik 180 stopni

              Czas ok. 60 minut- do suchego patyczka



  • Gdy ciasto ostygnie, obcinamy jego wierzch i kruszymy drobniutko.

  • Wybraną masę wykładamy na zielony spód ciasta.
  • Masę posypujemy okruchami reszty ciasta, żeby przykryło całość i dekorujemy wg uznania.
Ja wybrałam truskawki, ale świetnie sprawdzi się granat, poziomki, żurawina, maliny czy porzeczki.


  •  Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę

  












A Wy celebrujecie to komercyjne święto ?

4 komentarze:

  1. Ciasto ze szpinakiem?! Co za szalone połączenie, nie wiem czy odważyłabym się takie zrobić :) Ale jak zwykle zachwycam się dekoracją, powinnaś się tym zająć zawodowo :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dość nietypowe, ale szpinak jest niewyczuwalny ;)

      Usuń