środa, 24 grudnia 2014

Caramel almond cookies/karmelowo-migdałowe ciasteczka- uzależniają!





Karmelowe
Migdałowe
Kruche
Love
Święta czy nie święta robię te uzależniające ciastka.
Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia, bo w pudełku nie ma już ani jednego.
Karmel, migdały i kruchy spód= 3 smaki na jednym podniebieniu?= NIEBO! Niebo w gębie :)
Chyba już nic więcej nie należy dodawać…


Składniki
Spód:
  • 110 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 duże żółtko
  • 170 g mąki pszennej
Wierzch:
  • 80 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżka miodu
  • 100 g płatków migdałowych
Forma do pieczenia o wymiarach: 24x39

Jak zrobić?

  • Masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtko i mąkę.
  • Wyrabiamy ciasto w spójną, gładką całość i wałkujemy (im cieńsze tym lepsze- 4mm) na wymiar naszej formy.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią rozwałkowane ciasto.

  • W rondelku roztapiamy masło z cukrem i miodem. Kiedy zacznie się karmelizować (po ok. 5 minutach), dodajemy migdały.
  • Całość mieszamy, i wylewamy masę na ciasto.
              Piekarnik 180 stopni
        Czas 10- 15 minut (wyjmujemy gdy brzegi będą zarumienione na kolor bursztynowy)

  • Gotowe wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty. 
  • Karmelowe-Migdałowe ciastka na początku są miękkie, gdy ostygną stają się twarde i chrupiące.
 Przepis pochodzi ze strony pieprzczywanilia







2 komentarze:

  1. Pyszne te ciasteczka, kojarzą mi się z indyjskimi słodyczami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noo faktycznie ;) tez sobie przypomniałam jak kosztowałam kiedyś po Twoich występach te indyjskie słodkości ;) podobne :)

      Usuń