czwartek, 31 lipca 2014

MOJITO refresing drink



Żar z nieba się leje, skwar co najmniej tropikalny, termometrom brakuje skali...
Tak, to taka pogoda jaką uwielbiam sialalala, zimo delikatnie mówiąc nie wracaj tutaj!
W takie upalne dni chłodzę się w basenie lub popijam orzeźwiające mojito.
Dzisiaj przepis na ten doskonały, wakacyjny drink :)

Składniki:
  • 50 ml białego rumu
  • ½ limonki
  • 5-6 listków świeżej mięty
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • woda gazowana
  • lód najlepiej kruszony, ale w kostkach też się sprawdzi
  • wysoka szklanka


Jak zrobić?
  • Dajemy „klapsa” listkom mięty i wrzucamy na dno szklanki.
  • Zalewamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki i ugniatamy z mięta.
  • Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru trzcinowego i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Wsypujemy lód do pełna, wlewamy 40 ml lub 50 ml białego rumu ( w zależności jaką „moc” drinka chcemy uzyskać) i dopełniamy po brzegi wodą gazowaną.
  • Zanim przygotujemy swojego drinka możemy udekorować brzegi szklanki cukrem ( na talerzyk wyciskamy sok z limonki lub cytryny moczymy brzeg szklanki a następni zanurzamy w miseczce cukru) oraz plasterkiem limonki.
  • Wersja bezalkoholowa: rum, wodę i cukier zmieniamy na sprite'a, reszta bez zmian :)







wtorek, 29 lipca 2014

Birthday, Cake and Crēme Anglaise!


Urodziny!
Jak byłam mała główną atrakcją były dla mnie oczywiście prezenty, bohaterem drugoplanowym był tort!
Dzisiaj urodziny obchodzi moja siostra, dlatego pozwolę sobie na odrobinę prywaty przekazując jej życzenia oraz zdjęciowy prezent w tym poście: 


Sissss przede wszystkim dużo zdrowia i spełnienia wszystkich swoich marzeń!!!



Jak urodziny to i tort- przepis możecie znaleźć tu-> biała pavlova
Dekoracja:
Użyłam borówek leśnych, malin, listków mięty oraz crēme anglaise- przepis znajdziecie poniżej.

Crēme anglaise


Składniki:
  • 450 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 70 g cukru
  • Laska wanilii (lub aromat waniliowy 3, 4 krople)
Jak zrobić?
  • Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę.
  • Dodajemy laskę wanilii przekrojoną na pół i wyskrobujemy ze środka ziarenka które również wrzucamy do mlecznej mieszanki.
  • Gotujemy na wolnym ogniu do momentu wrzenia i odkładamy do ostygnięcia.
  • Czekamy aż ostygnie (żeby nie powstał kożuch rondelek przykrywamy folią aluminiową) i wyjmujemy laskę wanilii.
  • W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem na puszystą jasną masę.
  • Gdy mieszanka mleczna ostygnie, cienkim strumieniem wlewamy ją do masy jajecznej cały czas mieszając.
  • Następnie wszystko razem przelewamy do rondelka i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (cały czas mieszamy), ale uważamy żeby za długo nie gotować bo krem nam się zważy!
  • Po ostygnięciu wkładamy nasz krem do lodówki- schłodzony gotowy do użycia!
Krem jest bardzo waniliowy i idealnie komponował się z Pavlovą, a przy tym żółtka się nie zmarnowały!

Zapraszam na efekt końcowy...








 Niebieską piankę w środku uzyskałam po dodaniu do masy bezowej (po dodaniu wszytskich składników, przed pieczeniem) niebieskiego barwnika spożywczego



Już jutro na blogu pojawi się następny przepis, tym razem na makijaż który ma moja siostra na zdjęciu wstawionym na początku posta :)

Si ju!



środa, 23 lipca 2014

FUSION- editorial



Pamiętacie backstage z produkcji dla Jakuba Ziemirskiego ?

Awangardowe fryzury, kombinezon z lateksu i cekinowa sukienka?

Dziś mam dla Was efekty tej niesamowitej sesji.


Miłego patrzania!








Jak Wam się podoba ?

poniedziałek, 14 lipca 2014

The best chocolate cake!



Ciasto czekoladowe ciastu czekoladowemu nierówne...
Jadłam te pyszne i takie które ledwo przechodziły mi przez gardło.
W końcu odkryłam przepis na idealne ciasto czekoladowe- chrupiąca skórka i mokre, gęste wnętrze!
Śmiem twierdzić, że jest najprostsze i najszybsze w wykonaniu na świecie, o smaku nie będę wspominać bo bym powtarzała w kółko naj naj naj :)

Składniki:
  • 200 g masła
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej


Jak zrobić?
  • Rozpuszczamy masło i czekoladę w jednym rondelku, często mieszając żeby mieszanka nie przywarła do dna.
  • Następnie studzimy.
  • Do ostudzonej mieszanki wsypujemy cukier i miksujemy, dodajemy jajka i mąkę pszenną, cały czas miksując do połączenia się składników.
  • Tortownice (śr. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i nalewamy do niej gotowe ciasto.
  • Piekarnik:

                 -Czas 20- 30 min (nie pieczemy do suchego patyczka, czekamy aż wierzch ciasta będzie kruchy i upieczony a środek miękki ale nie płynny- zbyt długie trzymanie ciasta w piekarniku spowoduje, że będzie ono suche)
                -Temperatura 200 stopni

Gdy ciasto ostygnie można podawać je z lodami, bitą śmietaną, polewą, musami, owocami lub zjeść samo i rozkoszować się głębokim smakiem czekolady!










A Wy lubicie ciasto czekoladowe? ;)