poniedziałek, 14 lipca 2014

The best chocolate cake!



Ciasto czekoladowe ciastu czekoladowemu nierówne...
Jadłam te pyszne i takie które ledwo przechodziły mi przez gardło.
W końcu odkryłam przepis na idealne ciasto czekoladowe- chrupiąca skórka i mokre, gęste wnętrze!
Śmiem twierdzić, że jest najprostsze i najszybsze w wykonaniu na świecie, o smaku nie będę wspominać bo bym powtarzała w kółko naj naj naj :)

Składniki:
  • 200 g masła
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej


Jak zrobić?
  • Rozpuszczamy masło i czekoladę w jednym rondelku, często mieszając żeby mieszanka nie przywarła do dna.
  • Następnie studzimy.
  • Do ostudzonej mieszanki wsypujemy cukier i miksujemy, dodajemy jajka i mąkę pszenną, cały czas miksując do połączenia się składników.
  • Tortownice (śr. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i nalewamy do niej gotowe ciasto.
  • Piekarnik:

                 -Czas 20- 30 min (nie pieczemy do suchego patyczka, czekamy aż wierzch ciasta będzie kruchy i upieczony a środek miękki ale nie płynny- zbyt długie trzymanie ciasta w piekarniku spowoduje, że będzie ono suche)
                -Temperatura 200 stopni

Gdy ciasto ostygnie można podawać je z lodami, bitą śmietaną, polewą, musami, owocami lub zjeść samo i rozkoszować się głębokim smakiem czekolady!










A Wy lubicie ciasto czekoladowe? ;)

5 komentarzy:

  1. Mm ciasto czekoladowe ostatnio za mną chodzi, jak dojdzie to na pewno skorzystam z Twojego przepisu :) A moja mamuśka upiekla fiioletowy sernik, wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak masz zrobić to tylko rób :D A sernik fioletowy jest piękny <3

      Usuń
  2. omg ! to co tygryski lubia najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń