niedziela, 9 lutego 2014

Butter biscuits



Nie ma nic lepszego od kruchych, maślanych herbatników, które idealnie pasują do popołudniowej kawy albo herbaty :) 
Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze zamaczam herbatniki w swoim gorącym napoju, wtedy ciastko nabiera zupełnie nowego smaku i rozpływa się w ustach...

Najlepszą cechą tych herbatników jest banalne i szybkie ich wykonanie.

Składniki ( ok 24 ciastka)
  •  1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka wody

 Jak zrobić?
  • Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekane zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, jajko i szczyptę soli.
  • Zagnieść ciasto dodając łyżkę wody.
  • Zagniecione ciasto zawijam w folie spożywcza i wkładamy na 30 minut do lodówki.


  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykroić ciasteczka (mogą być różne kształty, u mnie kółeczka) i na brzegach na około patyczkiem zrobić dziurki.
  • Wykrojone ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Piecyk:

             -temperatura 180 stopni
             -czas ok. 10 minut ( do zezłocenia)

  • Ciastka po wyjęciu z piekarnika możemy posypać zmielony cukier z cynamonem, bądź cukrem pudrem.
  • Studzimy na kratce.

 
Kaloryczność jednego ciastka to 60 kalorii.





 Ja tymczasem idę się ukulturalnić, miłego wieczoru! 




5 komentarzy:

  1. Akurat nie mam nic słodkiego do pochrupania w domu a ty mi tu z ciasteczkami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz sobie upiec :) Zajmie Ci to niecałą godzinke

      Usuń
  2. Ale ładne zdjęcia :) a ciacha pychotki- to wiadomka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za takimi ciastkami :>

    OdpowiedzUsuń