piątek, 10 października 2014

Salad with shrimps



Lubicie krewetki ?
Bo ja bardzo :)
Dziś mam dla Was lekką sałatkę, właśnie z krewetkami.
Lekką, a do tego pyszną!

Składniki (1 porcja):
  • 50 g kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki kukurydzy
  • pomidor
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Chilli
  • 10 średnich krewetek koktajlowych (mrożone)
  • Łyżka masła
  • Sól
  • koperek 

Jak zrobić?
Dressing: do śmietany lub jogurtu naturalnego dodajemy posiekany (lub wyciśnięty) wcześniej czosnek, 
doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na ok 15 min.

Krewetki: 
  • Mrożone krewetki płuczemy pod bieżącą wodą, aż lekko zmiękną, odrywamy ogonki- następnie suszymy na ręczniku papierowym.
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Posiekany lub wyciśnięty czosnek ( 1 ząbek) wrzucamy na rozgrzane masło-
  • opcjonalnie gdy lubimy pikantnie i ostro dodajemy połowę posiekanej papryczki chilli 
  • Smażymy* ok. pół minuty (do lekko „złotawego” koloru)- po tym czasie dodajemy krewetki,  które smażymy z każdej strony, po ok. 2 minuty- na złoty kolor

*zbyt długie smażenie spowoduje, że krewetki będą gumowe i twarde- nie nadają się do jedzenia...

Sałatka:
  • Kapustę pekińską siekamy, dodajemy pokrojone w plasterki (połówki) pomidora, kukurydzę i krewetki.
  • Na koniec dodajemy nasz dressing, a całość posypujemy posiekanym koperkiem. 

Smakówa!


Kaloryczność sałatki: 150- 200 kalorii






Następny post ? 
Wkrótce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz