sobota, 19 kwietnia 2014

Cheesecake




Dzisiaj czas na sernik i to bardzooo tradycyjny ;)

Ze względu na moją „miłość” do rodzynek nigdy ich nie dodaję, by rozkoszować się mokrym, czystym ciastem serowym z nutką kwaskowego lukru.

Składniki:
  • 1 kg twarogu tłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jaja duże (oddzielnie żółtka i białka)
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Gdy ktoś lubi bakalie i skórkę pomarańczową


Jak zrobić?
  • Masło rozcieramy na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem
  • Następnie dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i ucieramy.
  • Stopniowo do masy dodajemy twaróg i ucieramy.
  • Na końcu (gdy ktoś lubi) dodajemy bakalie i delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodajemy ubite na sztywno białka.
  • Pieczemy
- piekarnik 175 stopni
- czas 60-70 minut

Gdy sernik już jest gotowy zostawiamy go w kuchence na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Dekorujemy dowolnie :)

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki






Ja tymczasem lecę z moim koszykiem na święcenie!




4 komentarze:

  1. Uwielbiam sernik! A moja mam robi najlepszy na świecie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm to chętnie bym skosztowala bo sernik tez kocham ale musi byc naprawdę pyszny :)

      Usuń
  2. Pdobno zagraniczni strasznie się dziwią i krzywią słysząc "cheescake", bo myślą, że to ciasto z ... żoltego sera :D króliczek z Lindtta! <3

    OdpowiedzUsuń